Luxe motorboot Stagnum Runabout op Hiswa boatshow 2015

In Bootnieuws, Openboten by Tessa HeerschopReageer

05032015_Stagnum_083

De Hiswa staat dit jaar nou niet bepaald bekend om de luxe boten die er gepresenteerd worden, maar er zijn gelukkig uitzonderingen. De Stagnum Runabout 1300 is een stijlvolle snelle boot, die niet voor iedereen is weggelegd. De boot is deze week te bewonderen op de Hiswa Amsterdam boatshow in de Rai.

De boot werd voor het eerst gepresenteerd op Boot Düsseldorf begin van dit jaar en is nu voor het eerst te zien in Nederland.

De 13 meter lange aluminium Stagnum Runabout 1300 is een blikvanger op de HISWA Amsterdam Boat Show, die van 11 t/m 15 maart wordt gehouden. Het is de perfecte combinatie voor de watersporter die van snelheid én comfort houdt, aldus jachtbouwer Peter Tinnemans uit Maasbracht. “En van gemak, want je kunt de boot ook besturen met een joystick”.

 

75 km/per uur

Samen met zijn zoon Sander ontwikkelde Tinnemans een snel gelijnde runabout, waarmee je een weekendje comfortabel kunt gaan spelevaren, zwemmen en van de zon genieten. Maar het is ook een onvervalste speedboot, die met twee krachtige Yanmar inboard diesels gemakkelijk 75 kilometer per uur haalt.

05032015_Stagnum_032

Scheepstype uit jaren 20

In de jaren 20 van de vorige eeuw ontstond dit scheepstype, dat met name in Italië en de Verenigde Staten populair werd. Runabouts werden aanvankelijk gemaakt van staal, hout, geklonken aluminium en later ook van polyester. Dat de runabout van Stagnum van gelast aluminium is, valt gemakkelijk te verklaren, aldus Peter Tinnemans. “Het voordeel is het lage gewicht. Het is wel een vrij lastig materiaal om mee te werken, maar het is voor ons geen enkel probleem. Wij hebben als scheepswerf die ook actief is in de binnenvaart, de bouw van werkschepen en snelle consoleboten, veel ervaring in het lassen van aluminium.”

05032015_Stagnum_035

Luxe

De Stagnum Runabout 1300, te zien op HISWA stand 04.214, is afgewerkt met luxe materialen en accessoires, zoals een Glassbridge touchscreen van Raymarine voor navigatie, motormanagement en ‘digital switching’. Daarmee kunnen alle systemen centraal worden bediend, ook de topklasse Fusion audio-installatie, met speakers door heel het schip. Via een vingertip op het beeldscherm openen de twee hydraulische luiken van de motorruimte zich, waarin zich twee 370 pk sterke Yanmar 8-cilinder turbodiesels bevinden.

Joystick

Met het nieuwe Joystick Control System van Yanmar wordt manoeuvreren kinderspel. De hydraulische koppelingen van de twee heckdrives (met contraroterende schroeven) staan garant voor een zeer soepele werking. De nieuw ontwikkelde Yanmar dieselmotoren voldoen aan de strengste milieu-eisen (EPA Tier 3), hebben een laag geluidsniveau en minimale trilling.

07012015_Stagnum_BootD_dashboard#

Interieur

In het van climate control voorziene voorschip is een verblijfsruimte met televisie en zitbanken aan weerszijden, een toilet/douche en een keuken. In de neus bevindt zich een hut voor twee personen. Het achterdek is voorzien van twee zonnebedden en een royaal zwemplateau, met zwemtrap. Op het dek, zwemplateau en in de kuip ligt onderhoudsvrij Permateek, een hoogwaardig alternatief voor teakhout.

InterieurStagnum

Stagnum Yachts

Stagnum Yachts is onderdeel van Tinnemans Scheepswerf BV, een familiebedrijf dat al sinds 1960 bestaat. De werf aan de S. Houbenweg in Maasbracht telt 25 personeelsleden en beschikt over eigen computergestuurde snijbanken, walsen en zetbanken. Er staan nieuwe 17 en 25 meter Stagnum-modellen op stapel. De merknaam Stagnum is afgeleid van de oud-Latijnse naam voor tin.

07012015_Stagnum_BootD_YanmarTechnische gegevens:

Lengte 13.00 m
Breedte 2.99 m
Diepgang 0.75 m
Motor 2 x Yanmar 8LV 8-cilinder dieselmotoren van elk 370 pk (272 kW), gekoppeld aan Yanmar ZT370 heckdrives
Gewicht 7 ton
Topsnelheid ruim 40 knopen (75 km/uur).
Prijs op aanvraag

05032015_Stagnum_013

Hiswa Rai

Watersportbeurs Hiswa Rai wordt van 11 t/m 15 maart 2015 georganiseerd in de Rai Amsterdam. Meer dan 175 exposanten zijn aanwezig bij de indoorbeurs, waarvan het overgrote merendeel uit Nederland komt.

Tessa HeerschopLuxe motorboot Stagnum Runabout op Hiswa boatshow 2015

Reageer