Hoe onderhoud je jouw boot in de winter?

In Bootnieuws by Tessa HeerschopReageer

We zitten aan het einde van het jaar dus de temperaturen dalen flink. Als je een boot bezit is het van belang dat je hem niet alleen in de zomer maar ook ‘s winters genoeg liefde geeft en op de juiste manier onderhoudt. Zo kan je vanaf de eerste warme dagen weer genieten van het water.

In dit artikel lees je een aantal tips over hoe je een boot in de winter onderhoudt.

Je boot bijtanken

Het is raadzaam om de boot een tankbeurt te geven voor je hem laat overwinteren. Zo voorkom je namelijk condens in het brandstofsysteem. Voeg ook een flesje fuel stabilizer toe aan de tank – dit gaat veroudering van de brandstof tegen.

Motorolie en het oliefilter

Je motorolie en oliefilter vervangen gaat het gemakkelijkst wanneer de motor nog warm is. De olie is dan namelijk wat dunner en om deze reden makkelijker om uit de motor te verwijderen. Zorg er dus voor dat je de olie vervangt als je terugkomt van een winters rondje.

Laadt ‘m op

Voordat je de boot gaat laten overwinteren, is het een goed idee om de accu’s op te laden met, je bedenkt het niet, een acculader. Doe dit eens per maand om de levensduur van de accu’s te verlengen. Zo ben je er namelijk zeker van dat de accu’s in het voorjaar direct werken en je zo weg kan varen.

Zo bevriest ‘t niet

Schaf een antivries voor de boot aan! Een goede antivries is geschikt voor verschillende systemen zoals de bootmotor, het scheepstoilet en het drinkwatersysteem. Het middel beschermt PVC leidingen tot -45 graden Celsius. Koperen leidingen zijn veilig tot -25 graden Celsius. Een kant-en-klare antivries voor de boot hoeft niet meer gemengd te worden. Dit scheelt tijd en verkleint de kans op verspilling. Daarnaast heb je altijd de juiste verhouding antivries/water zodat je zeker weet dat je bootmotor en leidingen optimaal beschermd zijn!

Romp en dek

Om de romp tijdens de winterperiode goed te beschermen is het van belang dat je boot goed wordt schoongemaakt. Grover vuil kan worden schoongemaakt met water en een speciale bootshampoo. Voor gele aanslag kan je een speciale cleaner aanschaffen, deze cleaner reinigt en beschermt de romp van je boot.

Heb jij nog tips over het onderhouden van boten? Laat het hieronder in de reacties weten!

Tessa HeerschopHoe onderhoud je jouw boot in de winter?

Reageer