Grootste stoomschip superjacht Delphine ligt te koop

In Superjachten by Tessa HeerschopReageer

sssdelphine

Het stoomschip superjacht Delphine van maar liefst 78,34 meter lang, ligt te koop. Het is het grootste stoomjacht ooit gebouwd in Amerika, dat nu nog bestaat. Het schip heeft een bijzonder verleden en had vele beroemdheden aan boord. Ze ligt voor 19,75 miljoen euro te koop.

De oorspronkelijke eigenaar was Horace Dodge, die de beroemde Dodge autofabriek oprichtte. Hij liet het schip bouwen voor zijn dochter Delphine en zorgde ervoor dat de SS Delphine speciale expansie stoommachines aan boord kreeg, die vandaag de dag nog steeds werken.

salon

Belgische eigenaar in Monaco

Een paar jaar geleden lag het schip nog in Monaco te koop tijdens de Monaco Yacht Show. Eigenaresse was toen de Vlaamse Ineke Bruynooghe, dochter van de textielmagnaat Jacques Bruynooghe. Jacques Bruynooghe, de vader van Ineke, had de SS Delphine in 1997 in de haven van Marseille te koop zien liggen. Minder dan twee uur later had hij het schip gekocht. In Monaco, waar prinses Stéphanie het in 2003 doopte, kon je het jacht voor 60.000 euro per dag huren. Iets wat onder anderen voormalig F1-piloot Michael Schumacher en U2-zanger Bono deden. Vraagprijs van Delphine in 2009 nog 38 miljoen euro. Of het schip in de tussentijd is verkocht aan een Amerikaan, is niet bekend.

kapitein

Prijs

De reden dat de prijs van bijna 40 miljoen naar bijna 20 miljoen daalde, is de economische crisis. Het schip lag in 2009 voor de eerst genoemde prijs te koop en destijds groeiden de bomen tot in de hemel. Het kon niet op en superjachten gingen voor enorme bedragen van de hand. Nu na de crisis is er een verzadigde tweedehandsmarkt, waardoor tweedehands superjachten veel minder waard zijn. Nu willen we niet beweren dat 19,75 miljoen euro geen geld is, maar voor dit schip is het zeker een goede prijs.

luxeboot-interieur

Luxe

Het stalen superjacht werd in 1921 gebouwd bij de werf Great Lakes Engineering Works in Michigan en was direct al bedoeld als plezierjacht. Ze werd daarom luxe ingericht, waarbij vooral de salon en dinerkamer veel indruk op de gasten moesten maken. De vele leren fauteuils, dure zware materialen voor de gordijnen en tapijten en overdaad aan tierelantijntjes moesten de gasten een gevoel van luxe en weldaad bezorgen.

stoomschip

Tweede Wereldoorlog

Het stoomschip heeft een bijzonder verleden. Hoewel ze in eerste instantie werd gebouwd als plezierjacht, ging ze in 1942 in dienst van de marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werd omgedoopt tot USS Dauntless en deed dienst als ontmoetingsplaats voor Roosevelt, Stalin en Churchill. De wereldleiders hielden er geheime gesprekken die voorafgingen aan het Verdrag van Jalta. Gelukkig voor het nageslacht, kwam dit prachtige schip ongeschonden de oorlog door. Ze bleef echter wel in bezit van de marine, dat haar gedurende 18 jaar gebruikte als opleidingschip. Hierna werd ze verkocht aan een privé eigenaar en werd ze om de paar jaar verkocht. Uiteindelijk lag ze weg te roesten in een verlaten haven, tot ze eind jaren negentig een nieuwe eigenaar kreeg die wel toekomst in de oude dame zag.

dineren-titanic

Restauratie

Van 1997 tot 2003, dus maar liefst zes jaar lang, onderging de SS Delphine een enorme refit en restauratie. Voorafgaand aan de daadwerkelijke kluswerkzaamheden, werd een uitgebreid historisch onderzoek gedaan naar de originele inrichting van het schip. De originele werf bestond al sinds 1961 niet meer, dus men moest voor informatie voornamelijk bij vorige eigenaren, archieven en andere bronnen te raden om erachter te komen hoe het schip er in originele staat uitzag. Na de restauratie in het Belgische Brugge is het schip in oude glorie hersteld en in staat alle oceanen te bevaren.

luxe-interieur-superjacht

Trouwen aan boord

SS Delphine is geschikt voor maximaal 26 passagiers in 13 luxe ingerichte hutten. Het interieur is volledig gereconstrueerd naar voorbeeld uit de jaren ’20. Wie niet beter weet, denkt dat je kijkt naar foto’s van de Titanic, waar dezelfde elegantie vanaf straalt. Wie haar liever voor een dagje vaart, kan 150 gasten meenemen aan boord. Een mooi aantal voor een huwelijk bijvoorbeeld. In 2008 voer het schip naar internationale wateren om daar een homo-echtpaar te huwen, iets wat in Frankrijk en Monaco niet mogelijk is, maar wat op internationale wateren onder sommige vlaggen wel kan.  Het aan boord van een een schip gesloten ‘homohuwelijk’ kan uiteraard alleen bekrachtigd worden, indien het land waarin men woont, dit huwelijk erkent. Delphine wordt ongeveer 15 keer per jaar gecharterd.

luxeaanboord

Modern

Ondanks haar klassieke inrichting en werkende stoommachines, profiteert het superjacht van de huidige technieken. Zo is alle communicatie modern en voldoet aan de eisen van vandaag. De gasten kunnen genieten van een luxe jacuzzi op het bovendek met verwarmd water en hebben televisie en internet aan boord. Daarnaast zijn er diverse watersporttoys aan boord, zoals waverunners, waarmee je je uren kunt vermaken op zee.

Voor het personeel is het wel aanpoten, want de stoommachines moeten handmatig bediend worden. Wanneer er gasten aan boord zijn, worden de stoommotoren nog weleens aangezet, voor het nostalgische gevoel. Maar natuurlijk heeft dit schip ook moderne Volvo Penta motoren aan boord, wat het varen een stuk makkelijker maakt. Overigens kent het schip met de stoommotoren geen trillingen, wat als erg plezierig wordt ervaren.

jacuzzi

Prijs

De SS Delphine werd ooit voor 2 miljoen dollar gebouwd, maar ligt nu voor 19,75 miljoen euro te koop. Een schijntje als je het vergelijkt met een nieuw te bouwen superjacht van bijna 80 meter. Maar tevens een schip dat je veel zorgen baart, want ze heeft ontzettend veel onderhoud nodig. Gelukkig heb je daar als miljardair je personeel voor en hoef je niet zelf in de weekenduren de motoren na te kijken of alle houten kasten in de was te zetten.

ssdelphinedetails

Technische details Superjacht Stoomschip Delphine

Kamers: 2 Vip, 9 Dubbel

Lengte 78,34 meter

Breedte 10,67

Diepgang 4,57 meter

Verplaatsing 1950 ton

Gebouwd 1921 | 2003

Werf: Great Lakes Engineering Works, Michigan

Constructie: Staal

Kruissnelheid 8 Knopen, maximumsnelheid 12 knopen

Luxe: 2 tenders, 6 WaveRunners, Spa, Jacuzzi

Tessa HeerschopGrootste stoomschip superjacht Delphine ligt te koop

Reageer