Zeilmeisje Tess (14) wil de oude West-Indische handelsroute zeilen

In Bootnieuws, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

zeilmeisje

Tess (14) wil op reis. En niet zomaar op vakantie, maar een half jaarde West-Indische handelsroute zeilen. Op de redactie kregen we bijna een hartverzakking: toch niet wéér een onbezonnen zeilmeisje?! Maar nee, gelukkig gaat het hier om een goedgeplande reis aan boord van een antieke driemaster, samen met bemanning en nog 33 vierdeklassers Gymnasium. 

Je mag van de onderwijsinspectie niet zomaar een half jaar met een stel pubers gaan varen, dus gaan er leraren mee en is er een goede onderbouwing, waarom de kids gaan zeilen. “Tijdens de ontdekkingsreis ga ik werken aan teambuilding, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ik ga daarbij natuurlijk mijn talenten en interesses verder ontdekken en ontwikkelen”, schrijft Tess Milne als in een goed businessplan over SchoolAtSea.

SchoolAtSea is officieel een leer- en ontwikkelingsprogramma voor leerlingen uit 4 en 5 VWO. Samen met 33 andere leerlingen vaart Tess in zes maanden met een Tall Ship naar de Caraïben en weer terug.

Kosten

De reis kost ongeveer €115,- per dag dus in totaal hebben de kinderen dus maar liefst €21.000,- nodig. “Er zijn mensen die dit geld op de plank hebben liggen maar mijn ouders hebben dat helaas niet. Natuurlijk dragen zij zoveel als kan bij maar de rest zal ik zelf bij elkaar moeten krijgen”, aldus de ijverige scholier. “Zelfstandig heb ik nu iets meer dan €6000,- bij elkaar. Ik verkoop van alles en ga regelmatig bedrijven en particulieren in mijn omgeving langs voor sponsoring en donaties. Dat valt niet altijd mee. Ik loop vaak tegen strakke sponsorbudgetten aan of soms kom ik zelfs niet voorbij de receptie. Daarom heb ik nu ook twee bijbaantjes om meer inkomsten te genereren. Dat is het maximale wat ik naast mijn school aan tijd kan investeren.”

Het meisje vertelt: “Elk sponsorbedrag is welkom en wordt gewaardeerd. Mijn mogelijke tegenprestaties en alle andere informatie staan op mijn website www.tessatsea.nl.”

Reis

Tijdens de reis woden verschillende expedities georganiseerd in de landen die het schip aandoet. “We gaan onder andere een vulkaan beklimmen op Tenerife en bij inheemse indianen in Panama slapen.” Er gaan vijf leerkrachten mee om de boel in goede banen te leiden en les te geven. Natuurlijk leren de jongeren ook zeilen. “Tijdens het zeilen heb ik om de dag zeewacht. Dan krijgen we verschillende taken toegewezen om het schip gaande te houden.”

Schip

School at Sea heeft verschillende Tall Ships in gebruik. Tall Ships zijn ‘s werelds grootste zeilschepen. Kenmerkend aan deze imponerende schepen is dat ze langer zijn dan 40 meter en dwarsgetuigd zijn. Hun capaciteit begint bij 30 passagiers, tot maximaal 150 passagiers. De Regina Maris is het vlaggenschip van School at Sea. Ze is een snel en zeer zeewaardig schip, gebouwd in 1970. Ze meet 48 meter en heeft een totaal zeiloppervlak van 650 m2. De leerlingen slapen in vierpersoons hutten.
In totaal passen er 32 School at Sea’ers aan boord. De Regina Maris heeft vier douches, sanitaire voorzieningen, warm water, elektriciteit, een goed uitgeruste keuken en een ruime salon. Het schip zelf heeft meerdere oversteken op haar naam staan, en is veel gebruikt als Sail Training schip voor de kust van Afrika. Als ze niet bezig is met een grote oversteek bevaart ze de Oostzee. De Regina Maris vaart onder Nederlandse vlag en haar thuishaven is Amsterdam.

Droom

Tess wil de maritieme wereld in. “Wat ik precies wil gaan doen weet ik nog niet helemaal maar het heeft vast met water te maken.” Doorzettingsvermogen heeft de meid in ieder geval wel: “Ik loop vaak tegen strakke sponsorbudgetten aan of soms kom ik zelfs niet voorbij de receptie. Daarom heb ik nu ook twee bijbaantjes om meer inkomsten te genereren. Dat is het maximale wat ik naast mijn school aan tijd kan investeren.”

Dus mensen, bezoek haar site en maak wat geld over op rekeningnummer:  NL62 ABNA 0578 8234 70 t.n.v. Tess Hille o.v.v. SchoolAtSea.

windindezeilen

 

Tessa HeerschopZeilmeisje Tess (14) wil de oude West-Indische handelsroute zeilen

Reageer