Minstens 35 Tallships doen Amsterdam aan tijdens Sail 2015 van 19 t/m 23 augustus. Tallships zijn zeilschepen met trainees aan boord. Over het algemeen zijn het grote majestueuze schepen die de mooie plaatjes voor Sail opleveren. Naast veel bekende Nederlandse schepen, zoals de Eendracht en Stad Amsterdam, heeft de organisatie haar best gedaan ook schepen naar ons land te halen die wat minder vaak aanleggen in onze havens.
Hier een overzicht met de mooiste en opvallendste zeilschepen van Sail:
1. Young Endeavour uit Australië
Het tallship dat de langste nautische mijlen zal afleggen om bij Sail Amsterdam aanwezig te zijn is Young Endeavour uit Australië. Het 44-meter lange schip werd in 1987 tewater gelaten en in 1988 cadeau gedaan aan Australië namens de Engelse regering ter gelegenheid van 200 jaar kolonisatie. Dat zie je tegenwoordig niet meer zo vaak, dat een regering een compleet zeilschip cadeau doet aan een ander land. Het schip heeft tien zeilen en twee masten. Aan boord varen standaard tien man van de Royal Navy mee en daarnaast 30 jongeren tussen de 16 en 23 jaar oud, als trainees. Het schip komt 19 augustus aan in Amsterdam.
2. Statsraad Lehmkuhl uit Noorwegen
Dit indrukwekkende Tall Ship werd als vrachtvaarder gebouwd in 1914 op de Tecklenburgwerf, vlakbij Bremerhaven in Duitsland. Statsraad Lehmkuhl meet maar liefst 98 meter, is 13 meter breed en heeft een diepgang van 5,20 meter. Ze voer in eerste instantie voor de Duitse keizerlijke Marine. Na de eerste wereldoorlog kwam ze in handen van de Noorse regering die het schip vernoemde naar de minister (statsraad) van werkgelegenheid Kristofer Lehmkuhl. Sinds 1978 is ze in bezit van een stichting en vaart het tallship met trainees. Het zeilschip wordt ook door de Noorse marine gebruikt als opleidingsschip.
3. Escuela Guayas uit Ecuador
Escuela Guayas is een tallship uit Ecuadaor van 78,4 meter lang. Ze werd 23 juli 1977 gedoopt en is sindsdien in handen van de Marine die haar als opleidingsschip gebruikt. Aan boord kunnen maar liefst 155 bemanningsleden mee. Vooral zij zorgen voor veel aandacht, want al die mannen en vrouwen strak in marinepakjes, zorgen samen met hun Zuid-Amerikaanse looks voor veel aandacht in diverse havens. Het schip is al diverse keren de wereld rondgevaren en zal dit jaar Sail Amsterdam aandoen. Mannen houdt uw dochters binnen!
De tallships komen in een parade de stad binnen op 19 augustus. Helaas zullen de meeste niet met de zeilen gehesen kunnen varen. Wie dat wil meemaken kan het beste een trip aan boord boeken, maar meestal geldt dan dat je onder de 25 jaar oud moet zijn als trainee. Voor wie ouder is, zijn er diverse tochten die de uittocht vergezellen. Hierbij zie je de schepen vanaf een ander schip, wat wellicht nog wel voor betere Kodakmomentjes zorgt.
Opgepast
De organisatie van Sail waarschuwt mensen om niet te boeken buiten de Sail pagina om en meldt: “Er zijn veel aanbieders op de markt die zich onterecht voordoen als officieel verkoopkanaal voor SAIL-arrangementen. Hun schepen krijgen echter geen toegang tot de Oranjehaven (IJ-haven).”
Berichten
Gaaf om ze in het kleine Nederland te mogen aanschouwen!
“Het tallship dat de langste nautische mijlen zal afleggen om bij Sail Amsterdam aanwezig te zijn is Young Endeavour uit Australië.”
Volgens mij zijn de
zeemijlen voor iedereen even lang. 🙂