“Je kunt beter direct je geld in het water smijten”, is een gevierde uitdrukking als het gaat om het bezit van een boot en dat geldt zeker voor een superjacht. Want een superjacht à een paar miljoen euro aanschaffen is één ding, het ding laten drijven is een ander. Maar wat kost een superjacht je na aanschaf nou echt?
De Engelse verzekeringsmaatschappij Towergate zocht uit hoeveel het kost om een superjacht te bezitten. De jaarlijkse kosten zijn niet mals. Dacht je dat je veel aan benzine kwijt bent voor je auto? Een superjacht slurpt met gemak voor een half miljoen euro aan brandstof per jaar.
Personeel – 2 miljoen euro
Zoals altijd zijn de personeelskosten het hoogst en betaal je bijna 2 miljoen aan salarissen. Dat geldt overigens niet voor iedereen, want sommige superjachteigenaren kiezen voor Filipijnen aan boord, die slechts 300 euro per persoon per maand verdienen. Dan ben je dus met een crew van zes man een stuk goedkoper uit, dan wanneer je Europees of Amerikaanse crew aan boord hebt. Maar laten we uitgaan van een superjacht dat van alle gemakken is voorzien, dan betaal je niet alleen de kapitein en stuurman, maar ook de hostess, kok, masseur, kapper, kamermeisjes, nanny’s, duikinstructeur en ga zo maar door. Ga je ervan uit dat ze het hele jaar fulltime betaald moeten worden, ga er dan maar van uit dat je zo aan de 2 miljoen euro zit.
Onderhoud – 1,3 miljoen euro
Een verfbeurt van een superjacht is wat anders dan de kozijnen van je huis verven. En dan heb je het alleen over een verfbeurt. De motor moet ook goed onderhouden worden, het houtwerk heeft speciale zorg nodig en het schip moet ieder jaar voor controle even langs de werf. Een volledige refit van het jacht gebeurt meestal als het schip verkocht wordt, maar toch minstens één keer in de tien jaar, liefst één keer per vijf jaar. En dat kost allemaal behoorlijk wat geld.
Havenkosten, verzekering en andere lopende kosten – Meer dan 1 miljoen euro
Zelfs als de boot niet vaart, ben je enorm veel geld aan haar kwijt. Zo moet je havengeld betalen, wat kan oplopen tot 3000 euro per nacht. Daarnaast moet je de hele boel verzekeren tegen brand, schade en diefstal (ook al zal een superjacht met een handvol personeel niet zo snel gestolen worden). Een echte eigenaar is natuurlijk ook lid van een jachtclub. Zo’n membership kost in Monaco bijvoorbeeld minstens 30.000 euro per jaar, maar je wil natuurlijk ook in andere steden kunnen aanschuiven bij het Captains dinner.
Bron: . Towergate infographic