Varen in Utrecht tijdens de start van de Tour de France

In Bootnieuws, Evenementen by Tessa HeerschopReageer

De Singel in Utrecht. Foto: Qaz Janssen

De Singel in Utrecht. Foto: Qaz Janssen

Utrecht staat deze week in het teken van de Tour de France. Ook voor vaarliefhebbers is dit een uitgelezen kans om de stad te bezoeken, want met een boot heb je niet alleen een overnachtingsplek, maar ook mooi uitzicht op de evenementen (mits er teveel mensen aan de wal staan, maar dan kun je zelf ook even van je boot afkomen).

 

Wie geen eigen boot heeft, kan een sloep huren, met de rondvaartboot mee, of een kano, waterfiets of boot huren in Utrecht. Let op: Er gelden speciale regels tijdens de Grand Départ.

Varen in Utrecht tijdens de Tour de France

De Oudegracht en de Stadsbuitengracht zijn tijdens de feestelijkheden rondom de tijdrit en de Grand Depart in het weekend van 3 juli en 5 juli tijdelijk afgesloten voor het in- en uitvarende waterverkeer, zo heeft de gemeente bekend gemaakt. Maar naar het schijnt mogen huurboten en rondvaartboten wel varen. Op zaterdag 4 juli is beperkte doorvaart sowieso mogelijk. In konvooien kunnen de waterrecreanten op bepaalde tijden onder begeleiding de stad via de Oudegracht binnenvaren en verlaten.

Op 2 juli, rondom de ploegenpresentatie op het Lepelenburg, is de singel tussen 15:00 en 22:00 afgesloten vanaf de Nieuwegracht (Abstederbrug) tot en met de Lucasbrug bij de Stadsschouwburg. Deze afsluiting geldt zowel voor de beroeps- als de recreatievaart.

schuttevaer

 

Bruggen

De bruggen over de Vaartscherijn in de gemeente blijven dicht tijdens de Grand Depart. De Roode-, David van Mollem- en Steenenbrug en de Weerdsluis worden wel bediend. De bruggen en de sluis rondom het parcours worden vrijdag 3 juli tot 20:00 uur worden bediend. Hierna blijft Utrecht aan de Zuidkant (kant Vaartscherijn) gesloten voor het vaarverkeer tot naar verwachting zaterdagavond 20:30 uur. Dit tijdstip wordt bepaald door de politie en kan afhankelijk van de ontwikkelingen nog variëren. Vanaf dat moment kan het scheepvaartverkeer in konvooi door de stad varen tot 22:00 uur. Zondag 5 juli blijven de bruggen gesloten tot 15:30 uur. Hierna is vrije doorvaart mogelijk tot 20:00 uur. Vanaf maandag 6 juli is de dienstregeling weer normaal.

Taxiboten

Toeschouwers en fans die met de auto of met een touringcar naar de stad komen, worden onder andere geleid naar parkeerplaatsen in de buurt van het water. Via het water kunnen de bezoekers met taxiboten naar het centrum en weer terug. Vooral de Oudegracht en de Stadsbuitengracht zullen hiervoor op zaterdag intensief worden gebruikt.

Tour de France varen in Frankrijk

Wie overigens de Tour de France wil varen, kan dat in Frankrijk doen. Tijdens de maanden juli en augustus organiseren VNF, L’Express en Radio France Internationale hun eigen Tour de France. In 8 weken tijd, worden 8 kanalen in 8 gebieden getrotseerd.

Le Tour de France des canaux:

1ste étape, Paris et la Seine
2de étape, le Nord et la Somme
3de étape, Anjou et Bretagne
4de étape, Garonne, Lot, Baïse
5de étape, Canal du Midi
6de étape, Rhône

 

Tessa HeerschopVaren in Utrecht tijdens de start van de Tour de France

Reageer