Varen tijdens een hittegolf: wat gaat er mee aan boord?

In Bootnieuws, Openboten by Tessa HeerschopReageer

zonnig

Nederland is in de ban van een hittegolf, hét ideale moment om eens lekker te varen. Maar wat neem je mee als je een dagje gaat varen tijdens een zonnige dag?

Nautica heeft de ultieme Top 5 checklist voor varen tijdens een hittegolf:

  1. Koelbox of koelkast

Neem altijd je koelbox mee!

Neem altijd je koelbox mee!

Wie het geluk heeft dat er een koelkast aan boord is, zorgt ervoor dat deze goed gevuld is. Pas op met vlees en salades, want in de koeling blijven deze dan wel goed, zodra je ze uitstalt bederven ze snel. Vlees mag maximaal twee uur buiten de koeling liggen en in heet weer slechts een uurtje. Voordat je het weet staat die lekkere huzarensalade iets te lang op tafel naast de toastjes en heb je die avond al last van een voedselvergiftiging. Pas ook op met barbecueën, want het vlees en de bijgerechten kunnen snel bederven in de zon.

Drank kun je bewaren in een emmer gevuld met koud water met wat ijs. Of je legt de flessen in een plastic zak in het water naast je boot. Wel zorgen dat de zak aan je boot bevestigd is, anders ben je de drank kwijt.

  1. Zonnebeschermers, zoals zonnebrandcrème, hoedje, petje, T-shirt

Neem altijd je hoedje mee aan boord! Foto: Tessa Heerschop

Neem altijd je hoedje mee aan boord!
Foto: Tessa Heerschop

De zon is verraderlijk op het water en brandt extra hard door de weerspiegeling. Kleine kinderen moeten zoveel mogelijk uit de zon blijven en doe je een plezier met een speciaal pakje dat beschermt tegen de zon en zonnebrandcrème factor 50. Voor alle opvarenden geldt: bescherm je hoofd. Dus doe zo’n chique witte St. Tropez-hoed op je hoofd, draag tijdens het zeilen een pet (met speciaal clipje, zodat deze vastblijft aan je T-shirt en niet het water inwaait) of zet een ander leuk hoofddeksel op. Denk ook aan een goede zonnebril.
Zit op het heetst van de dag niet in de brandende zon aan boord, maar kies voor wat schaduw. Neem in de sloep een parasol mee of ga even van boord en ergens in de schaduw op het terras zitten.

  1. Drink voldoende aan boord

Lekker wat drinken in de haven

Lekker wat drinken in de haven

Nee, niet veel alcohol drinken aan boord, want dat is funest in de hitte. Niet alleen is het gevaarlijk om dronken aan boord te zijn, daarbij droog je extra snel uit. Je krijgt niet alleen aan boord al hoofdpijn, de kater komt later en is extra pijnlijk. Drink liever voldoende water of neem limonade (al dan niet zelfgemaakt) mee aan boord. Pas op met water drinken uit de kraan op een motorjacht, want dit is niet altijd even zuiver door de leidingen. Voor alle zekerheid drink je water uit de fles. Zorg als schipper ervoor dat iedereen aan boord voldoende drinkt en er voldoende plaspauzes zijn.

  1. Ga zwemmen of neem een douche

Iedereen gaat zwemmen en ook de hond moet afkoelen

Iedereen gaat zwemmen en ook de hond moet afkoelen

De beste manier om af te koelen is een frisse duik nemen. Hoho, niet meteen echt gaan duiken vanaf de boot, want je weet net altijd hoe diep het water is. Check dus eerst of het water diep genoeg is. En check ook even hoe je weer aan boord kunt komen, is er een zwemtrap, kun je op de kant komen (bij veel kanalen lukt dit niet) en mag er wel gezwommen worden. Want soms is er tijdens het hete weer een zwemverbod vanwege botulisme of blauwalg. Wie niet van zwemmen houdt, kan een lekkere douche nemen. Wanneer je geen douchewater aan boord hebt, dan bieden de meeste havens deze optie aan. Ga in ieder geval douchen nadat je gezwommen hebt, want zoals gezegd is het gevaar op ziektes groter tijdens heet weer.

  1. Check het weerbericht en kies je route

Waar gaan we heen?

Waar gaan we heen?

Kies van te voren je route en houdt er rekening mee dat op warme dagen het vaak gaat onweren in Nederland. Check dus van te voren het weer. Blijf daarnaast niet te lang in de hete zon op het open water. Ga je een route varen, kijk dan waar je kunt stoppen voor een drankje, toiletbezoek en wat schaduw.

Heerlijk op het water

Heerlijk op het water

Ten slotte nog een tip: Geniet van het lekkere weer! No stress, no worries en ga lekker varen of dobberen met vrienden en familie.

Tessa HeerschopVaren tijdens een hittegolf: wat gaat er mee aan boord?

Reageer