Mast breekt van spookschip Muiden

In Bootnieuws, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

mastomver

Gebroken mast. Foto: Watersportverbond

De mast van spookschip Elisabeth Smit is gebroken door een windvlaag. Al tijdenlang vroegen schippers zich af, wanneer dit zou gebeuren. Men is blij dat de mast niet in de vaargeul is, maar op Facebook vraagt men zich af hoelang het nog duurt eer er ongelukken gebeuren met dit wegrottende zeilschip.

mastgebrokenzeilschip

Recreatie Wonen Water (RWW) kondigde in maart dit jaar aan dat ze zich wilden inspannen voor het verwijderen van het spookschip uit de monding van de Vecht. Onder andere waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) zou meewerken aan de verwijdering van het wrak bij Muiderslot. Het schip ligt er echter nog steeds.

schipkapot

Schipper Imre Leenhouts vaart geregeld langs het schip: “Er bungelt nog een stuk van de steng tussen de masten, in de tussentijd neemt niemand de verantwoordelijkheid. Als de voorste of de middelste mast breekt zwiept er misschien wat de vaargeul in… Wij varen met Veerdienst Amsterdam langs de westzijde, moet er niet aan denken dat er wat bij ons aan dek geslingerd wordt!”

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de vaargeul, maar aangezien het wrak aan de kant ligt, voelen zij zich niet verplicht het schip te ruimen. Hoe het nu verder gaat, is niet bekend.

Technische details Elisabeth Smit:

Lengte: 60 meter
Breedte 7,5 meter
Bouwjaar: 1939
Sinds 2002 aan de kant in Muiden na zware averij in een najaarsstorm. De huidige eigenaar woont in Muiden, maar kan of wil het schip niet verwijderen.

 

Tessa HeerschopMast breekt van spookschip Muiden

Reageer