Het mysterie van de verdwenen boot van Albert Einstein: Zeilboot Tümmler

In Bootnieuws, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Tummler

Albert Einstein hield van zeilen. De wetenschapper zeilde eerst op een 17 ft boot genaamd Tinef (Jiddish voor waardeloze). Jaren later kochten zijn vrienden een 23 ft zeilboot voor zijn vijftigste verjaardag en noemde deze Tümmler (Tuimelaar in het Nederlands).

Het schijnt dat Albert helemaal niet zo’n goede zeiler was, maar hij hield wel erg van het water. De 7-meter lange Tümmler was daarom zo ontworpen, dat het zeilen een eitje was. Het ging ook meer om genieten op het water, dan keihard zeilen in de wind.

ontwerp

De boot was van alle gemakken voorzien en had zelfs een klein plankje voor drankglazen en drie pijpen.

Nazi’s

Erg lang kon Einstein niet genieten van zijn boot die hij in 1929 had gekregen, want de nazi’s kwamen aan de macht. Joden mochten geen bezit hebben in Duitsland. De Joodse Einstein zat inmiddels veilig in Amerika, maar zijn bootje lag nog in zijn geboorteland. In 1933 pikten de Gestapo de boot in, die haar verkochten als motorboot. Er zat immers een kleine motor in het zeilbootje. Einstein had nog geprobeerd zijn boot te redden, door te vragen aan vriend Hermann Schumann om haar naar Nederland te zeilen. Maar dit vond Schumann te gevaarlijk. Hij wist dat de nazi’s hem hiervoor zouden opakken. De boot werd op 12 juni 1933 ingepikt door de Duitse staat.

Na de oorlog

Einstein vroeg in 1945 na de Tweede Wereldoorlog in een brief aan de gemeente Caputh of ze wisten waar zijn boot was. Er werd een onderzoek ingesteld, maar dit was weinig succesvol. Er werden eigenaren van de boot tot eind jaren 1930 teruggevonden, maar daarna liep het onderzoek vast. Wat er met de zeilboot van Einstein is gebeurd, blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.

 

 

Technische details Tümmler:

Ontwerper: Adolf Harms
Lengte: 7 meter
Breedte: 2,35 mter
Diepgang: 0,33 – 1,25 meter
Motor: 2 cylinder 6 pk motor

 

 

Tessa HeerschopHet mysterie van de verdwenen boot van Albert Einstein: Zeilboot Tümmler

Reageer