19-jarige ontwikkelt concept om zee op te ruimen.

In Bootnieuws by Tessa HeerschopReageer

Deze stangen, ‘booms’ genaamd, steken deels boven de waterspiegel uit waardoor zij ervoor zorgen dat het plasticafval ingesloten wordt in de trechter die de ‘booms’ samen met de verwerkingsstations vormen.  
De hoek van de ‘booms’ ten opzichte van de tussenliggende verwerkingsstations is zo gekozen dat het plasticafval vanzelf bij de verwerkingsstations uitkomt, waar het plastic van plankton wordt gescheiden, wordt gefilterd en wordt opgeslagen als een grondstof voor recycling. Het systeem haalt energie uit water-, zon- en windkracht en is daarmee zelfvoorzienend.

Het blijft echter niet bij een idee, want op school heeft Boyan al onderzoek gedaan naar de  afmetingen en de hoeveelheid plasticdeeltjes die ronddrijven in de plastic-eilanden in de oceanen. Uiteindelijk heeft zijn paper verschillende prijzen gewonnen, onder andere de prijs voor het ‘beste technische ontwerp’ van de Technische Universiteit Delft.

De 19-jarige Boyan richtte vervolgens ‘The Ocean Cleanup Foundation’ op, een non-profit organisatie die de door hem bedachte technieken moet gaan ontwikkelen. Inmiddels is de haalbaarheid van het onderzoek nog niet volledig getoetst, maar geschat wordt dat deze manier van opruimen jaarlijks honderdduizenden zeedieren van de dood kan redden, terwijl het tegelijk een opbouw van PCB en DDT in de voedselketen tegengaat. Financieel voordeel is er mogelijk ook, want de opruimkosten van Boyan’s systeem zijn stukken lager dan tot nog toe voorgestelde technieken. Er zou misschien zelfs wel meer geld kunnen worden verdiend aan de opbrengsten van het opgeruimde plastic dan dat het project zou gaan kosten.

Ook zorgen schonere zeeën en oceanen voor minder schade aan schepen en voor een toename van het toerisme op kustplaatsen die nu door plasticafval geteisterd worden. Daarnaast zorgt het systeem voor een toename van de milieubewustwording, doordat het de plasticeilanden zichtbaar kan maken. Op dit moment zijn ze niet zichtbaar, want de deeltjes zijn verspreid over miljoenen vierkante kilometers. Het allermooiste vooruitzicht is echter dat de volledige opruimklus in vijf jaar geklaard zou kunnen zijn, waarna het systeem alleen nog preventief ingezet hoeft te worden.

Kijk voor meer informatie op de website van Boyan Slat

Tessa Heerschop19-jarige ontwikkelt concept om zee op te ruimen.

Reageer