Watersport tijdens Batavia havendagen

In Bootnieuws, Evenementen by Tessa HeerschopReageer

Onder de titel Flevolands Watersportspektakel zal een aantal aanbieders van watersporten bezoekers in de gelegenheid stellen zelf kennis te maken met een van de vele vormen van watersport.

Bezoekers van de Batavia Havendagen kunnen kennis maken met suppen (peddelen op een surfboard), zeilen in wedstrijdboten (vanaf 15 jaar) en Optimisten en Pico’s (9-14 jaar).

De KNRM is aanwezig en verzorgt demonstraties en biedt de mogelijkheid mee te varen aan boord van de reddingsboten. Behalve de KNRM is ook de Reddingsbrigade in de haven aanwezig om toezicht op de veiligheid te houden.

Vliegende watersport

Een hele ander manier van vliegen is het Flyboarden. Een Zapataflyboard bestaat uit twee schoenen met daarin kleine motoren. De motoren zijn met een slang aangesloten met een jetski, een soort scooter die wordt aangedreven door een waterjetmoter. Het water wordt via de slang uit bijvoorbeeld de haven gezogen waarna het vervolgens met hoge snelheid uit de motoren wordt geblazen. Als bestuurder van de flyboard kun je zelf de waterkracht van de motoren regelen. Als je de basistechnieken een beetje beheerst, kun je enorme sprongen op het water maken tot wel tien meter hoogte. Voor en achteruit springen: niets is te gek. De maximaal bereikbare snelheid is 40 kilometer per uur.

Naast veel watersport en watersportgerelateerde activiteiten bevat het programma ook veel kunst, cultuur en muziek. Sinds enkele jaren maakt het culturele festival Artifest deel uit van het programma van de Bataviahavendagen.

Het nodige spektakel

Uitgangspunt van de Bataviahavendagen is dat er voor de bezoeker veel te beleven moet zijn. Dus niet alleen kijken maar vooral ook zoveel mogelijk zelf doen en zelf beleven. Dit jaar zijn er naast alle andere watersportbelevingen, drie opmerkelijke “belevingen” die de bezoeker kan ondergaan: helicopter vliegen, vliegen met een watervliegtuig en vliegen over het water.  De Helicoptervluchten duren 6 minuten en per vlucht kunnen er drie personen meevliegen. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar – tijdens kantooruren – in het havenkantoor van de Bataviahaven.

Nationale Sloepenshow

Ondanks de tegenvallende economie bevat de Nationale Sloepenshow meer dan 60 geëxposeerde boten. Voor de dertiende keer in successie maakt ook de Nationale Sloepenshow deel uit van het programma van de Bataviahavendagen. Het is een bijzondere prestatie dat de Sloepenshow er in geslaagd is het aantal deelnemers en geexposeerde sloepen, vletten en daycruisers uit te breiden ten opzichte van vorig jaar. De Sloepenshow is te vinden in het hart van het evenement en is net als de Bataviahavendagen en Artifest gratis toegankelijk.

EUROSAF Kampioenschap

Tijdens de Bataviahavendagen vindt dit jaar het EUROSAF Europees Kampioenschap Teamzeilen plaats. Teams uit Duitsland, België, Italië, Engeland en Nederland strijden drie dagen lang (de wedstrijden beginnen al op vrijdag 21 juni) om de felbegeerde Europese titel. Met de aanwezigheid van dit Europese Kampioenschap, vorig jaar gewonnen door het Nederlandse team van Batavia Sailing Center, wil Bataviahaven uitgroeien tot “zeilhoofdstad” van Nederland.

Tessa HeerschopWatersport tijdens Batavia havendagen

Reageer