Amsterdam praat over waterfietsen weren uit centrum

In Bootnieuws by Tessa HeerschopReageer

In de nota Varen in Amsterdam, die door wethouder Carolien Gehrels (water) deze maand werd gepresenteerd, staat: ‘De waterfiets is een vrolijk toeristisch product, maar past niet op de drukke en smalle grachten van het centrumgebied van Amsterdam. Er is ook in de consultatiegesprekken veelvuldig gewezen op de slechte wend- en stuurbaarheid van de waterfietsen en is aangegeven dat dit zeer regelmatig tot gevaarlijke situaties leidt.‘

En verder: ‘Het college acht waterfietsen niet geschikt en onwenselijk op de drukke grachten. De waterfietsen worden verplaatst naar gebieden buiten de centrumzone, waarbij een overgangstermijn van 3 jaar (tot 2017) wordt ingesteld. Er komen plaatselijke verboden voor waterfietsen op drukke locaties waar regelmatig gevaarlijke situaties worden gerapporteerd.’


Canal bike snapt het niet

Eigenaar Felix Guttmann van Canal Bike snapt helemaal niks van het voorstel. “Er is nog nooit een ongeluk gebeurd met de waterfietsen. Wij hebben 100 waterfietsen in het centrum en dit zou de doodsteek zijn voor ons bedrijf. Ik vind het een rare gang van zaken, want er is helemaal geen overleg geweest.”

Overigens kan Waternet niet met cijfers komen, rondom de ‘gevaarlijke situaties’ en ook de exacte ‘drukke vaarwegen’ kan de waterbeheerder niet benoemen.

 

Inspraak

Een woordvoerder van de wethouder laat weten dat er mondelinge inspraak is geweest en dit nog tot 30 juni schriftelijk kan. “Steeds meer mensen willen iets op de grachten. We zoeken naar slimme mogelijkheden om deze beter en schoner te benutten, zodat meer Amsterdammers, ondernemers en bezoekers er gebruik van kunnen maken. We kijken daarbij naar rondvaart, mensen met een eigen boot, sloepen en alle andere vervoersmogelijkheden, zoals waterfietsen. Er bestaan dus uiteenlopende ideeën over. Die leggen we nu zorgvuldig naast elkaar en staan open voor discussie. Het is een voorstel, pas na de zomer neemt de gemeenteraad een besluit.”

 

Voorstel schrappen

Felix Guttmann hoopt dat het voorstel uit de nota wordt geschrapt: “Ik hoop dat ze het terugdraaien. Verschillende partijen in de raad stelden kritische vragen tijdens de raadsvergadering, dus ik hoop dat we een oplossing vinden. Onze waterfietsen noemen we niet voor niets canalbikes, ze zijn bedoeld om zelfstandig de grachtengordel te bewonderen, niet voor buiten de stad.”

 

Tessa HeerschopAmsterdam praat over waterfietsen weren uit centrum

Reageer