Maximum leeftijd vaarbewijs afgeschaft

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

VAMEX, organisator van de klein vaarbewijs examens heeft de afgelopen maand op initiatief van het Watersportverbond met het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderhandeld over de afschaffing van de maximum leeftijd voor het klein vaarbewijs.  Tot voor kort was de maximum leeftijd voor het vaarbewijs 70 jaar.

“De leeftijd voor het vaarbewijs werd keer op keer verhoogd, wat leidde tot administratieve rompslomp. Daarnaast gebeuren er nauwelijks ongelukken met ouderen op het water”, aldus Wim Loots van het Watersportverbond.

Medische keuring klein vaarbewijs

De vaarbewijshouder moest voorheen om de vijf jaar een nieuw klein vaarbewijs  aanvragen op basis van een medische verklaring en/of keuring.

 “Het risico op het water is veel geringer dan op de weg.  Zo zijn de omstandigheden aan boord flexibeler dan in een auto.  Een goede bemanning kan een groot deel uitmaken van de besturing van de boot, de snelheden van een vaartuig zijn vaak aanzienlijk lager, maar ook is het vaarwater ruimer opgezet dan de infrastructuur op het land”, aldus het Loot.

Mensen die medische klachten hebben zullen minder snel kiezen voor de watersport. “Je ziet in de praktijk, dat mensen van een zeilboot overstappen naar een motorboot en wordt dat te zwaar, dan kiezen ze voor een sloep. En daar heb je sowieso vaak geen vaarbewijs voor nodig.”

Medio 2014 vervalt de leeftijdsgrens voor het klein vaarbewijs geheel.

Tessa HeerschopMaximum leeftijd vaarbewijs afgeschaft

Reageer