Tachtig boten varen mee met de Canal Parade in Amsterdam. Veel meer boten willen meevaren, maar door middel van een loting in maart verkrijgt alleen deze groep een startnummer en dat bewijs is niet goedkoop.
Gemiddelde prijs
“We hebben verschillende prijzen voor particulieren en commerciële instellingen. Het goedkoopste startbewijs voor een sloepje is 75 euro, het duurste kan oplopen tot 4000euro,” aldus Irene Hemelaar, directeur van de botenparade. “We willen dat ideële organisaties minder betalen dan commerciële partijen en daarom hebben we 13 verschillende tarieven, uiteindelijk moeten we om de kosten te dekken gemiddeld 1500 euro per boot krijgen.” De kosten bestaan uit salaris van de organisatie, beveiliging, schoonmaak en vergunningen.
De tijd zal het leren
Bart Buwalda van Amsterdam Boat Events verhuurt sinds het ontstaan van de Gay Parade een omgebouwde tjalk als feestboot. Dit jaar vaart de Tijd zal het Leren mee met 50 gasten aan boord. “Een boot huren inclusief schipper en barmatrozen kost ongeveer 3000 euro, maar dan ben je er nog niet”, legt Buwalda uit die weet dat een boot varen tijdens de gayparade geen goedkope grapje is. “De versiering aan boord kost denk ik het meeste. Ze huren vaak een professionele decorbouwer in. Daarnaast is het bijna een wedstrijdje: ‘Wie heeft de grootste?’ als het om de dj en zijn boxen gaat. Iedereen wil de meest luide boot hebben.”
Sporters aan boord
Overigens hoeven de gasten aan boord de kosten niet te betalen. “Bijna 95% van de mensen zijn genodigden, het is echt een relatiemoment aan boord.” Wie er dit jaar aan boord van zijn schip zijn, wil hij niet verklappen, maar het heeft iets met sporters te maken. “We hebben zaterdagochtend een persmoment, dan zul je het wel horen.”
Woekerprijzen voor sloepen
Overigens proberen ook partijen zonder startbewijs een slaatje te slaan uit de parade. Zo worden er illegaal sloepen verhuurd voor een woekerprijs. “Nutteloos”, aldus Hemelaar, “de stoet wordt afgesloten na de laatste boot door waternet, boten van de organisatie en een politieboot.” Ook aan de kant gaan liggen, heeft niet zoveel zin op de dag zelf.
“Na 8 uur ’s ochtends kun je de Prinsengracht niet meer op. Zien we boten die er liggen met reclame erop, dan halen we dat eraf. En als de geul te smal wordt, omdat boten dubbel liggen, dan worden ze ook verzocht de gracht te verlaten.”
Tips voor de botenparade
Buwalda heeft wel een tips voor botenbezitters die van de parade willen genieten: “Ga met je bootje op de Amstel liggen, tussen de Magere Brug en de Blauwe Burg. Wees er op tijd bij, want het is stampend vol, zeker op een mooie dag als voorspeld is. Neem geen kleine kinderen mee, want het duurt echt enorm lang. En neem iets mee om je oren te beschermen, want zoals ik al zei; het geluid is oorverdovend.
De Gay Pride wordt op zaterdag 3 augustus gevaren in Amsterdam.