“Ik kende de verhalen van de Lutine al mijn hele leven. De geruchten gingen dat een enorme lading goud in het scheepswrak bij Terschelling lag”, vertelt Hendriksma. Hij schreef eerder twee romans en het feit dat de enige overlevende van de scheepsramp is verdwenen in de geschiedenisboeken, leek hem een goed uitgangspunt voor een derde boek. Maar het liep net even anders. “Hoe meer ik te weten kwam over de ramp, hoe meer zin ik kreeg om een geschiedenisboek te schrijven in plaats van fictie. Ik heb drie jaar research gedaan en ik ben achter een hoop nieuwe feiten gekomen.”
Rovende vissers
Martin Hendriksma kwam erachter dat Volendammer vissers in de negentiende eeuw goudstaven roofden die aan boord waren van het in 1799 gestrande fregat. Twee Volendammer families vertelden voor het eerst over deze roof van hun overgrootouders aan de schrijver. In het Volendammer bevolkingsregister vond Hendriksma aanvullend bewijs voor dit verhaal. “Het viel op dat families opeens grote huizen in het centrum lieten bouwen, terwijl ze daar als vissers logischerwijs geen geld voor zouden hebben.”
Goud aan boord
De stranding van de Lutine is een van de meest spraakmakende en mysterieuze scheepsramp binnen de Nederlandse wateren. Het Britse schip verliet op 9 oktober 1799 de haven van Yarmouth aan de Engelse oostkust met bestemming Hamburg. Ze had aan boord een grote lading goud en zilver bedoeld voor Hamburg. Hoe en waarom het schip in de buurt van Terschelling strandde, is onderzocht door auteur Martin, die met een nieuwe theorie komt. Ook kwam hij erachter hoeveel lading het schip had, door de archieven van de Bank of England door te spitten.
Goud bergen
Lloyd is eigenaar van het wrak en gaf tot 2010 vergunningen uit om te vissen naar goud bij het schip. Maar door nieuwe regelgeving, die het gebied als cultureel erfgoed bestempelt, is dit niet meer mogelijk. Wellicht dat er na dit boek mensen weer illegaal gaan bergen, want er ligt omgerekend nog voor 20 miljoen euro goud op de bodem. Je moet wel doorzettingsvermogen hebben, want het wrak ligt onder ongeveer 7 meter zand en men vermoedt dat het meeste goud tot in de harde keileembodem is weggezakt.
Journalist
Martin Hendriksma (Sneek, 1966) publiceerde eerder de romans Familievlees (2008, longlist Libris Literatuurprijs 2009) en Hunkering (2010). Hij werkt als journalist voor onder meer Het Parool, Elsevier en Binnenlands Bestuur. Lutine, de spannendste Nederlandse goudjacht ooit kwam mede tot stand door de inbreng van Jeroen ter Brugge, hoofd collecties van het Maritiem Museum Rotterdam, en dr. J.R. Bruijn, emeritus hoogleraar zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden.