Nederland wereldleider in superjachten

In Coverstory, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

In de zeventiende eeuw kende Nederland een weergaloze periode van welvaart, voorspoed en succes. Zo bloeiden de kunst, wetenschap en handel op, dit mede dankzij de oprichting van de VOC in 1602 en haar nieuw ontdekte vaarroutes. De Gouden Eeuw was deels een begin van onze Westerse Beschaving.

Wereldleider in…

Reeds een aantal eeuwen later doet Nederland het financieel gezien wellicht wat minder dan onze vroegere Hollandse bewoners maar desondanks is Nederland wederom wereldleider…. op het gebied van superjachten. De totale waarde van superjachten die vorig jaar in Nederland werden verkocht bedroeg €936 miljoen. 

Aantallen

Qua aantallen legt Nederland het nog steeds af tegen Italië (net als een aantal eeuw geleden waar Italië eveneens in het Nederlandse vaarwater lag qua handel in specerijen). 50 superjachten van meer dan 30 meter leverden de Italianen. De waarde van een Nederlandse jacht bedroeg in 2012 gemiddeld €46,8 miljoen tegenover €13,45 miljoen in Italië.

Werven 

Nederlandse werven als Feadship, Heesen Yachts en Amels Shipyard deden goede zaken en leverden achtereenvolgens 5, 3, 3 superjachten. Laten we hopen dat het de komende jaren goed blijft gaan in Nederland voordat ook wij een rampjaar tegenkomen.

 En waar het vroeger gemeld werd in de VOC-krant daar doet de NOS het (unicum) anno 2013…

Tessa HeerschopNederland wereldleider in superjachten

Reageer