Column: Levensreddend voor slechts vijf euro

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

Hapjes en drankjes aan boord? Check. Brandstof bijgetankt? Check. Vrouw en kinderen zitten veilig? Ja, niets lijkt een leuke middag op het water nog in de weg te staan. Maar dan besef je het: je hebt het rode koordje op de keukentafel laten liggen.

Bij elke watersporter is hij beroemd en berucht: het dodemanskoord. Een levensreddend stuk plastic dat na een dag varen vreselijk gaat irriteren om je pols. Velen kiezen er daarom ook voor om het koortje te laten bungelen en het erop te wagen. En dat kan je duur komen te staan.

Nog geen twee week geleden sloeg een groep mannen op het Winschoterdiep in Scheemda overboord. Een van hen werd geraakt door de schroef en liep dodelijk verwondingen op. Uit onderzoek is gebleken dat de stuurman geen dodemanskoord droeg.

Enkele watersportliefhebbers zochten naar een oplossing en verzonnen een draadloze dodemansknop. Wanneer een schipper overboord valt verbreekt het contact tussen de motor en de dodemansknop; de motor slaat af. Kosten van het grapje: maar liefst 582 euro.

Dat is voor mij te veel geld. Ik blijf bij het oude vertrouwde koortje. Ik blijf hem haten, vergeten en beminnen. Want wat is nou mooier dan een levensreddend middel voor slechts vijf euro?

Torsten Bos

Tessa HeerschopColumn: Levensreddend voor slechts vijf euro

Reageer