500 studenten maken kennis met maritieme sector

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

Vijfhonderd studenten van technische en commerciële opleidingen op mbo- en hbo-niveau bezochten afgelopen woensdag de Maritime Innovation Experience in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Op de Centrale Markt en tijdens diverse workshops, demonstraties en activiteiten maakten studenten kennis met de innovatieve kant van de maritieme sector dankzij zo’n honderd maritieme professionals. 

Teun Muller, voorzitter van Werkgevers Drechtsteden, en Rein Meester, directeur Leerpark ontwikkeling Da Vinci college benadrukten beiden bij de opening het belang van het innovatie- en carrière-evenement. Muller: “Het enthousiast maken van jonge mensen voor maritieme techniek is van groot belang voor de maritieme bedrijven in deze regio.” Meester vult aan: “De Duurzaamheidsfabriek vormt een prachtige interactieve locatie voor matchmaking tussen scholieren en studenten en het maritieme bedrijfsleven.”

Bedrijf zoekt student
Op de Centrale Markt waren 30 bedrijven aanwezig om studenten te informeren en te enthousiasmeren voor de maritieme sector en hun bedrijf. Veel organisaties hadden uitgepakt om hun innovatieve werkzaamheden te visualiseren. Ze toonden werkende modellen, kwamen met een leuke prijsvraag of deden proefjes. Hiermee wisten ze de jongeren nieuwsgierig te maken.

Kennisdeling tijdens workshops                                                     
In een uitgebreid workshopprogramma werden diverse maritieme innovatiestukken gepresenteerd: een team van studenten presenteerde het multipurpose schip voor de tropen, IHC Merwede vertelde over duurzame innovatie bij IHC Merwede, het Solar Boat Team van de TU Delft ging brainstormen hoe ze een boot op zonne-energie nog sneller kunnen laten varen, MARIN presenteerde de resultaten van het project Save (brandstofbesparing bij binnenvaartschepen) en studenten van de opleiding Maritiem Officier vertelden over hun onderzoek ´Corona Technologie´. 

Aan de slag bij SpeedSolving Maritime
Gedurende de dag werden er zes SpeedSolving Maritime Sessies gehouden waar bijna 90 studenten aan hebben deelgenomen. Tijdens de sessies konden ze kiezen uit een vraagstuk van Feadship: ‘Create the client’s dream: bedenk nieuwe ideeën die de superjachten van Feadship tot een droomschip kunnen maken’ of een vraagstuk van Alewijnse Marine Systems: ‘Bedenk manieren om een boorplatform om te bouwen tot een drijvend hotel.’ In multidisciplinaire groepen kwamen de jongeren tot verrassende nieuwe inzichten voor de opdrachtgevers. 

Walvisvin als voortstuwing
Leonardo Experience, een innovation lab in de Duurzaamheidsfabriek, organiseerde de Shipmodelling Experience. Studenten werden uitgedaagd om in een groepje van drie personen de snelste scheepsaansturing gebaseerd op een walvisvin te maken met behulp van verschillende materialen, waaronder een muizenval. De workshop werd gegeven door de ontwerpers van Leonardo Experience in samenwerking met O-Foil. 

Diverse activiteiten
Op de fabrieksvloer van de Duurzaamheidsfabriek werden studenten door Maritime by Holland uitgedaagd om een zonne-energie bootje in elkaar te zetten en te laten varen.  Een andere uitdaging was het zo vol mogelijk beladen van een binnenvaartschip. Tevens werden demonstraties gehouden door in de Duurzaamheidsfabriek gevestigde bedrijven: een DVC-waterstraalsnijder, een CNC-frezer, de ´flowloop´ XCaliber en recycling van oude kunststofdelen. 

Proeftuin Maritieme Innovatie 
De Maritime Innovation Experience is een evenement georganiseerd door Proeftuin Maritieme Innovatie. De Proeftuin Maritieme Innovatie is geïnitieerd door Werkgeversvereniging Drechtsteden. Het programma stelt zich ten doel de innovatiekracht van mkb-bedrijven in de regio Drechtsteden te bevorderen door innovatiekrachten te bundelen.

EU-ondersteuning 
De Proeftuin Maritieme Innovatie investeert in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Tessa Heerschop500 studenten maken kennis met maritieme sector

Reageer