Grootste gaffeltopzeilschoener ter wereld viert feest

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Aan boord van de Eendracht varen vrijwilligers mee, er kunnen 40 opstappers mee en 13 bemanningsleden. Louis Pompe (65) en Gerard Dubois (66) varen al jaren mee als bemanning. Louis deed de zeevaartschool toen hij jong was, maar bleef vervolgens aan de wal vanwege zijn gezin. “Ik solliciteerde bij de Eendracht toen ik 58 was. Ik heb 40 jaar gewacht met varen na mijn diploma bij de Scheepvaartschool. Ik heb wel altijd gezeild, maar niet professioneel.” Hij hoorde via iemand in Rotterdam dat er vrijwilligers werden gezocht aan boord van de Eendracht. “Ik heb een proefreis gemaakt en ben toen cursussen gaan volgen. Ok ben nu kwartiermeester en dat vind ik enorm leuk. De mensen kennen elkaar niet als ze aan boord komen, maar na vijf dagen zeilen ben je een hecht team. Dat vind ik het allerleukste aan het meevaren met de Eendracht.”

Saoudi-Arabië

Gerard Dubois werkte voor Ballast Nedam als waterbouwkundige en werd over de hele wereld uitgezonden. Van Zweden tot Saoudi-Arabië, hij kent het allemaal. Toen hij op zijn 56ste met prépensioen ging, begon het te kriebelen. “Ik had al eens met vrienden de wereld rondgezeild en ik was nog lang niet toe aan een rollator toentertijd. Ik heb me toen aangemeld als vrijwilliger bij de Eendracht.” In eerste instantie begon hij als assistent-kok aan boord, maar hij wilde meer. Dus ging hij naar de Zeilzeevaartschool in Enkhuizen en haalde hij op zijn 63ste alsnog zijn diploma’s. “Ik studeerde 20 uur in de week en verzamelde in mijn vrije tjid vaardagen. Nu heb ik mijn groot vaarbewijs.” Hij wil nog lang blijven helpen op het zeilschip. “Ik ben verslingerd aan de Eendracht. Je hebt veel verantwoording aan boord en ziet enorm veel. Vooral Las Palmas vind ik mooi om te bezoeken. Er komen dan dolfijnen langs de boot en die reis is altijd enorm mooi. 

Geschiedenis

Zeilschip Eendracht kent een rijke geschiedenis, die teruggaat naar 1938. De grondleggers van de Eendracht hebben met de oprichting van de Nationale Vereeniging ‘Het Zeilend Schoolschip’ opleidingsmogelijkheden op een groot zeilschip willen behouden. Het huidige schip is volgend jaar 25 jaar in de vaart en de Vereniging viert dit jaar het 75 jarige jubileum. De doelstelling is gelijk gebleven; vooral jongeren kennis laten maken met alle aspecten van de zee en het zeezeilen.

Op 5 oktober 1938 is de Vereniging opgericht, maar pas in 1973 werd de bouwopdracht gegeven voor de eerste Eendracht, een zeegaand tweemast gaffel topzeilschoener. 

Z.K.H. Prins Bernhard doopte als beschermheer in 1974 deze Eendracht. Het tweede en huidige schip, een driemast gaffel topzeilschoener, werd door Hare Majesteit Koningin Beatrix

in 1989 gedoopt in de haven van Scheveningen. Dit schip is dus volgend jaar 25 jaar in de vaart en dankzij grondig onderhoud in de afgelopen jaren zal het nog jaren mee gaan.

Ondertussen is Prins Maurits beschermheer en heeft zijn broer Prins Floris zitting genomen in het bestuur.

Jubileumfeestje

Op 5 oktober komt de Eendracht aan in de haven van Delfzijl. Aan boord wordt het jubileum besloten gevierd. De Vereniging telt momenteel zo’n 1250 leden, 250 Vrienden van de Eendracht en een groeiend aantal sponsors, die de doelstelling steunen. Jaarlijks maken duizenden jongeren kennis met de zee door aan boord te stappen. Soms krijgen ze een actief programma aangeboden waarbij ze een rondleiding krijgen van de vrijwilligers, een korte vaartocht maken en leren knopen. Anderen gaan echt naar zee met een stage of jongerenreis en er zijn speciale reizen voor wie buiten de boot dreigt te vallen. Alle eerstejaars MBO en HBO leerlingen van  het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam gaan een week naar zee. De commerciële inzet van de Eendracht is ter ondersteuning van de doelstelling.

Grootste schip

Zeilschip Eendracht is Nederlands grootste gaffeltopzeilschoener, ook wel driemastschoener genoemd. Het schip is bijna 60 meter lang, 12,5 meter breed en steekt 5 meter diep.

De Eendracht valt in de A-klasse schepen, ook wel Tall Ships genoemd. De Eendracht telt bijna 300 professionele, en grotendeels vrijwillige bemanningsleden. Het schip is in

1989 gebouwd door Scheepswerf Damen in Gorinchem. De thuishaven van de Eendracht is Rotterdam. Stichting Zeilschip Eendracht huurt het schip van de eigenaar, STC-Group die in april van dit jaar het volledige aandelenpakket heeft overgenomen van de vorige eigenaar, scheepvaartmaatschappij Eendracht BV. Hiermee is de toekomst van het zeilschip en haar doelstelling zeker gesteld.

Tessa HeerschopGrootste gaffeltopzeilschoener ter wereld viert feest

Reageer