Lelystad heeft eigen reddingstation

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

De bouw van het boothuis is mogelijk gemaakt uit de nalatenschap van de in 2011 op 86-jarige leeftijd overleden mevrouw Wil de Braal. Deze Haarlemse vertrok na haar huwelijk naar de geboortegrond van haar man: Zeeland. Daar maakte zij in 1953 de Watersnoodramp mee. Ze vertelde er vaak over. En zoals haar generatiegenoten het hadden over ‘voor of na de oorlog’, zo had zij het over ‘voor of na de ramp’.

Na haar overlijden bleek zij twee organisaties, die ze tijdens de Watersnoodramp aan het werk had gezien, tot erfgenamen had benoemd: het Leger des Heils en de KNRM. Zij had daarbij uitdrukkelijk aangegeven dat het geld een tastbare bestemming moest krijgen. Dit is het boothuis voor KNRM Lelystad geworden. Het boothuis draagt de naam van de overleden echtgenoot van mevrouw De Braal en daarom “boothuis Jan de Braal”.    

De naam van het boothuis werd onthuld door mevrouw Lensen, waarna de voorzitter van de KNRM, de heer Van Duyvendijk, en de burgemeester van Lelystad en tevens voorzitter van de plaatselijke commissie, mevrouw Horselenberg, beiden een toespraak hielden.   

Meer incidenten

Zowel onderzoek van de KNRM over bereikbaarheid van het vaargebied, als ambities van de gemeente Lelystad voor steeds groter wordende jachthavenfaciliteiten en daarbij de mogelijke toename van incidenten, maakte dat de KNRM en de gemeente Lelystad een paar jaar geleden om tafel zaten met als doel de oprichting van KNRM Lelystad.

De gemeente stelde voor de opstart van een reddingstation een aanzienlijk geldbedrag beschikbaar. Het afgelopen jaar is door de KNRM hard gewerkt aan deze opstart, waaronder de werving en opleiding van de vrijwilligers. Op 21 september jongstleden werd de Lelystadse reddingboot “Bert en Anneke Knape” in klein gezelschap gedoopt. En nu met de opening van het boothuis en de operationele indienststelling is KNRM Lelystad een feit.  

De Boer en De Groot civiele werken uit Harlingen werkte de afgelopen maanden aan het drijvende boothuis. Met een lengte van ca. 25 meter biedt het boothuis een overdekte ruimte aan de reddingboot Bert en Anneke Knape, een bemanningsverblijf en een werkplaats. Het boothuis ligt in de Bataviahaven in Lelystad.

Tessa HeerschopLelystad heeft eigen reddingstation

Reageer