Geen crisis in de superjachtindustrie

In Coverstory, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

“Er is maar één klein land met zo’n grote maritieme sector en dat is Nederland. En daar mogen we best wat trotser op zijn”, aldus Jeroen Sirag , de nieuwe manager export van Hiswa Holland Yachting Group tijdens een perspresentatie van de nieuwe serie Superyachts op Discovery. “We hebben wel degelijk een maakindustrie in Nederland, in het cluster scheepsbouw werken 200.000 mensen. Maar het lijkt af en toe wel alsof de media denken: ‘Goed nieuws is geen nieuws’ en dat is jammer.”

Steeds meer rijken met een eigen boot

Vooral de superjachtindustrie doet het goed, omdat er wereldwijd steeds meer miljardairs bijkomen. In 1992 waren er ‘slechts’ 233 miljardairs ter wereld, in 2012 was dat aantal al gestegen naar 1235. De nieuwe rijken, vaak oligarchen uit Rusland, weten van gekkigheid niet wat ze met hun geld aanmoeten. Dus een superjacht is minstens één van de zaken die je als nouveau riche in je bezit moet hebben om niet onder te doen voor je rijke vrind met een eigen voetbalclub. Werden er tussen 1972 en 1992 in totaal 794 superjachten verkocht, tussen 1992 en 2011 was dat aantal gestegen naar 2963. Wie kan rekenen, ziet dat er dus 3,73 keer zoveel boten zijn verkocht.

Doet u mij maar een metertje meer superjacht

Uit cijfers blijkt dat de miljardairs ook niet kijken op een metertje meer of minder en dus worden er steeds meer superjachten boven de 40 meter gebouwd. Hoe meer meter, des te meer werk voor de Nederlandse bouwers.

Meer werk in onderhoud

Al die Hollandse jachten zijn van zo’n goede kwaliteit, dat ze niet vergaan. Hierdoor is er nu ook een levendige tweedehands markt ontstaan in superjachten. Maar die boten moeten wel onderhouden worden en krijgen om de paar jaar een totale refit. Dit betekent wederom meer werk voor de Nederlandse werven.

Superyachts op Discovery

De Nederlandse jachtbouwindustrie doet het dus zo gek nog niet. Ze moet oppassen voor concurrentie uit Italië, Turkije, Amerika en China, maar door de uitstekende kwaliteit die Nederland levert, weten veel miljardairs ons land goed te vinden. Het enige dat wellicht achterloopt is de PR en Marketingmachine van deze industrie, maar daar moet onder andere door de nieuwe serie Superyachts op Discovery een verandering in worden gebracht. “We zijn een wereldmarktleider in de superjachten, dat moeten we laten zien”, aldus Sirag.

Uitzendschema Superyachts op Discovery: 

Hakvoort – Dinsdag 8 oktober 9:50 uur, 

Icon – Dinsdag 8 oktober 19:05, woensdag 9 oktober 9:50 uur

Vripack – Woensdag 9 oktober 19:05, donderdag 10 oktober 9:50 uur. 

Vitters – Donderdag 10 otkober 19:05, vrijdag 11 oktober 9:50

Vripack deel 2 – Vrijdag 11 oktober 19:05, maandag 14 otkober 9:50 

Balk – zaterdag 12 oktober 19:10 uur.

Tessa HeerschopGeen crisis in de superjachtindustrie

Reageer