Majestueus getuigde platbodems racen in Enkhuizen

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

‘Met een daverend kanonschot vanaf het startschip gaat om 10 uur zaterdagochtend de vloot sierlijke klippers anker op in het Krabbersgat voor Enkhuizen. Terwijl de lieren ratelen en de schippers hun laatste commando’s roepen zetten de majestueus getuigde platbodems zich in een wolk van zeilen in gang’, aldus de organisatie.

Het unieke karakter van de Driesteden Race is de keuze die de schipper moet maken van de route tussen de steden Medemblik, Stavoren en Urk. De merktekens zijn zo gekozen dat er bij elke keuze gelijkwaardige driehoeken ontstaan. Na de start koersen de schippers richting Urk, Stavoren of Medemblik. Ze moeten twee van de drie steden aan doen alvorens de steven te wenden naar de finish bij de noordelijke ingang van het Krabbersgat bij Enkhuizen.

Inzicht in het weer en kennis van het eigen schip moeten de schippers de voordeligste baan doen kiezen waarbij ze trachten om zo veel mogelijk bezeilde rakken te varen.

Soms kunnen de schippers hun concurrenten halverwege peilen als deze hetzelfde rak in omgekeerde richting varen, maar meestal stijgt de spanning als zij Enkhuizen weer naderen en hun concurrenten aan de horizon uit verschillende richtingen opdoemen.

Het snelste schip in de A-klasse wint de door de gemeente Enkhuizen beschikbaar gestelde wisselprijs “De Zilveren Klipper”. De schepen van de B-klasse hebben voor de Driestedenrace de wisselprijs “De Zilveren Schaal” als inzet.

Tessa HeerschopMajestueus getuigde platbodems racen in Enkhuizen

Reageer