Het is tijd voor de winterstalling van je boot

In Coverstory, Motorboten, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Oosterschelde Jachtwerf, in de volksmond beter bekend als OJW uit Bruinisse, bestaat ruim 15 jaar en beschikt over de nodige expertise als het gaat om werkzaamheden aan jachten. Per jaar stallen zij ongeveer 35 boten. “We beschikken over kundig personeel op elk gebied, of het nu gaat om het stralen van een schip, schilderwerkzaamheden, stallen van een schip of de reparatie van gangbare onderdelen tot motorische storingen”, aldus Maaskant.  

“De winterstalling van een boot is belangrijk voor de staat van het interieur, elektra, leidingen, kranen, motoren en de algehele look van het schip”, zegt Michel. Omdat een schip opgeslagen staat in een vocht- en vorstvrije hal blijft een schip langer mooi. “Wanneer je een boot buiten laat liggen, dan moet je de motor winterklaar maken voor de vorst, maar dat hoeft niet bij ons, want de hal is verwarmd.”

Schade door vorst

Veel mensen die net een nieuwe boot hebben, vergeten dat wanneer het buiten vriest, een boot helemaal kapot kan vriezen als die onvoorbereid in het water ligt. De waterleidingen knappen, de motor gaat kapot en omdat het bootje lang niet wordt bezocht, bestaat de kans op ongewenste gasten. In de grote steden komt het vaak voor dat er een zwerver aan boord kruipt, om lekker warm te overnachten. Iets waar ze in Zeeland overigens geen last van hebben. “Maar mensen lopen wel het gevaar dat spullen van boord worden gestolen. Wanneer je een schip in de winterstalling legt, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken.”

Winteronderhoud

Veel booteigenaren grijpen de winterstalling aan om het bootje op te knappen. “Je kunt gewoon binnen schilderen en lakken en ook zelf aan het onderschip werken”, vertelt Michel. “Als mensen niet zelf willen schilderen, hebben wij net als de meeste jachtwerven personeel in huis dat dit ook  voor de eigenaren kan doen  Op die manier gaat je boot in de lente weer mooi opgeknapt het water op.”

Stralen

Niet al het onderhoud doet iedereen zelf. Bijvoorbeeld het stralen van een schip in de winter. “Met stralen bedoelen wij eigenlijk gritstralen”, aldus Michel, “deze manier van metaalbewerking zorgt ervoor dat het vaartuig vrij wordt van roest, verf of andere verontreinigingen. Wij zijn gespecialiseerd in het stralen van het onderwaterschip en het bovenwaterschip.” OJW is nogal zeker van zichzelf, want ze geven maar liefst tien jaar garantie op het stralen van een onderwaterschip.

Zie hier een checklist winterklaar maken van je boot.

 

 

Tessa HeerschopHet is tijd voor de winterstalling van je boot

Reageer