Record aantal schepen Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

De Strontrace telt er negentien, het Beurtveer achttien en de Visserij maar liefst vijfentwintig deelnemende schepen. Samen met de caféschepen ‘De Avontuur’ en ‘Frisius van Adel’ maakt dat 64 schepen. De schepen liggen vanaf 19 oktober in de havenkom van Workum.

Disciplines
Op maandag 21 oktober starten de drie wedstrijden. De strontrace bootst de traditionele handel van Friese koemest naar de bollenstreek in Zuid-Holland na, het Beurtveer het eeuwenoude personenvervoer over de Zuiderzee en de Visserij de authentieke wijze van vissen.

De drie disciplines delen één centrale noemer: een Oefening onder Zeil. Gebruik van motoren en moderne navigatiemiddelen is niet toegestaan. Dit betekent dat wanneer het windstil is of de wind niet uit de juiste richting waait er geboomd en gejaagd zal moeten worden.

Strontveiling door Tweede Kamerlid
Rondom de havenkom is er vanaf zaterdag de braderie met ambachten en streekproducten, fototentoonstellingen over 40 jaar Strontrace en theater. Ook bij het keerpunt in Warmond (Zuid-Holland) zijn allerlei activiteiten georganiseerd.Terwijl de strontschepen daar gedurende dinsdag 22 oktober de zakken gedroogde koemest afleveren, worden er demonstraties in de touwslagerij en zeilmakerij gegeven, treden er koren op, liggen de strontschepen tijdens hun twee uur lange rustpauze aan de wal open voor bezoek en wordt om 20.00 uur de stront geveild door tweede kamer lid Ard van der Steur. Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Lopen tegen Kanker.

Tessa HeerschopRecord aantal schepen Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen

Reageer