Nieuwe hippe watersport: Indoor flowboarden

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

Quincy Vlijtig is Europees kampioen flowboarden en drie weken geleden werd hij derde tijdens de wereldkampioenschappen flowboarden in Amerika. Hij gaf deze week een presentatie in het indoor waterpark. Flowboarden is een mix van surfen, skateboarden en wakeboarden op een zogenoemde ’Flowrider’. De flowrider produceert met 50km/per uur golven op een helling, de sporter staat op een soort surfplank en kan diverse trucjes uithalen. “Je bord draaien en bochtjes maken, komt uit het surfen. Je board omflippen, komt uit het skateboarden”, vertelt Quincy. Hij is niet bang om te vallen tijdens de sport: “De ondergrond is gemaakt van een soort trampolinedoek, hierdoor val je niet hard.”

Quincy benadrukt dat het flowboarden een andere sport is dan surfen. “Met surfen heb jij de snelheid, hier heeft het water de snelheid.” Het ziet er gemakkelijk uit van een afstandje, maar dat is het niet. “Je moet hier wel hard voor trainen.”

Dutch Water Dreams is de enige faciliteit ter wereld met drie flowriders naast elkaar. In Nederland zijn er drie faciliteiten met flowriders. Jeremy Calier, marketing coördinator van Dutch Water Dreams ziet vooral veel groepen de sport uitproberen. “We hebben veel vrijgezellenfeesten, waarbij een groep mannen de sport uitproberen.” Omdat de sport lijkt op surfen, snowboarden en skateboarden, staan veel mensen snel rechtop de plank. Maar wie het te moeilijk vindt, kan ook van de surfbaan genieten met een bodyboard. “Veel mensen willen het een keertje uitproberen, maar er zijn nog niet veel professionele sporters in Nederland. We hopen dat dit met deze faciliteit hier snel verandert en we meer professionals krijgen.”

 

Tessa HeerschopNieuwe hippe watersport: Indoor flowboarden

Reageer