Haaienbeet houdt onderzoeker niet tegen bij zoektocht naar slavenschip Meermin

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

De onderzoeker is al sinds 1999 op zoek naar het slavenschip Meermin. “Ik ben al jaren gefascineerd door dit schip, omdat het op zo’n dramatische manier ten onder is gegaan”, zegt Boshoff. ,,Hollywood zou er een geweldige actiefilm van kunnen maken”, vertelde hij in 2005 aan Trouw.

De Meermin was een hoeker die in 1759 werd gebouwd op de Amsterdamse werf voor de Amsterdamse kamer van de VOC. Het schip was 110 voet lang (31 meter) en had een laadvermogen van 450 ton. De Meermin was niet specifiek bestemd voor slavenhandel, maar zou daartoe aan de Kaap aanpassingen ondergaan.

In 1776 kwam een stel slaven in opstand aan boord. Een groot deel van de bemanning werd direct gedood, anderen konden zich in veiligheid brengen in een van de ruimtes op het schip. Sommigen sprongen overboord en zwommen om het schip heen, waar ze door de overige bemanningsleden in de verschanste ruimte via een touw naar binnen werden gehesen.

Een week later wist de bemanning ongemerkt twee berichten via flessenpost aan land te krijgen, met het verzoek drie vuren te ontsteken om zo de resterende slaven in de val te lokken. De vuren werden ontstoken en de slaven kapten de ankers om snel aan land te komen. Enkelen gingen al met een kano vooruit en werden op het strand overmeesterd. Toen werd de werkelijke situatie pas duidelijk voor de op de Meermin achtergebleven slaven. Ze vielen de bemanning aan, maar gaven zich over toen het schip aan de grond liep. Alle opvarenden en een deel van de lading (286 musketten, 12 pistolen, 5 bajonetten, kompassen, vaten buskruit en musketkogels) konden worden gered voordat het schip een maand later, op 9 april, in stukken brak en in de golven verdween.

Uiteindelijk hadden 112 slaven en 32 bemanningsleden de gebeurtenissen overleefd. De slaven werden over land naar Kaapstad vervoerd en daar te werk gesteld. Twee van hun leiders, Massavana en Koesaaij, werden op Robbeneiland opgesloten. Kapitein Muller werd schuldig bevonden aan nalatigheid en oneervol ontslagen.

Een team archeologen van de Zuid-Afrikaanse Iziko-musea is sinds 1999 op zoek naar resten van de Meermin. Er werden zes wrakken gevonden, maar de Meermin was er niet bij. De zoektocht gaat door, zelfs na een haaienbeet onderwater.

Tessa HeerschopHaaienbeet houdt onderzoeker niet tegen bij zoektocht naar slavenschip Meermin

Reageer