Winnaar America’s cup krijgt belangrijkste zeilprijs Nederland

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

De Conny van Rietschoten Trofee is de afgelopen 31 jaar uitgegroeid tot een van de belangrijkste uitreikingen in de Nederlandse zeilwereld.  De prestigieuze prijs die uitgereikt wordt door een onafhankelijke jury,  is vernoemd naar een van de grootste zeiler uit ons land, Conny van Rietschoten. Hij werd in 1978 en 1982 met zijn bemanning winnaar van de Whitbread. Deze race staat nu bekend als de Volvo Ocean Race, een van de zwaarste zeilraces rond de wereld.

Simeon Tienpont
Simeon Tienpont zeilde in 2013 aan boord van Team Oracle USA. Dit team verzorgde, in de langste finale van de America’s Cup ooit, dat wat sportjournalisten nu al  ‘de sportcomeback van het jaar’ noemen. Met 8-1 achterstand vocht het team, waarvan Tienpont onderdeel uitmaakte, zich terug om in een zinderende finale de winst op Nieuw Zeeland te pakken.  Simeon Tienpont schrijft hiermee, als internationale professionele zeiler de grootste zeilprijs ter wereld op zijn naam.

Behalve de Conny van Rietschoten trofee zijn er nog twee uitreikingen geweest. De Flyer trofee voor het jeugdtalent en de Maas trofee voor een persoon die veel voor de zeilsport betekent heeft.

De Flyer Trofee
Naast de Conny van Rietschoten is ook de Flyer trofee uitgereikt deze avond. Deze onderscheiding gaat naar het meest succesvolle Nederlandse jeugdtalent. Dewi Couvert heeft dit jaar met haar fantastische prestaties als lid van de Delta Lloyd kern en talentploeg deze prijs meer dan verdiend.

Dewi Couvert
Op 7-jarige leeftijd stapte Dewi Couvert in de Optimist bij vereniging Wolphaartsdijk. Om nu op 18-jarige leeftijd te bewijzen dat zij tot de top van Nederland behoort. Dit jaar verzilverde zij die positie door niet alleen Nederlands Kampioen in de Laser Radiaal te worden, maar door ook tijdens het EK Laser Radiaal in Split, Kroatië, de titel te pakken en Europees Jeugdkampioen te worden.  Onlangs is Dewi Couvert toegetreden tot de Delta Lloyd Talentploeg van het Watersportverbond.

De Maas Trofee
De Maas trofee is voor een bijzonder persoon binnen de zeilsport, iemand die zich in een hoop opzichten positief verdienstelijk heeft gemaakt. Deze prachtige prijs gaat uit naar Robert van Notten, hij is voorzitter van de Laserklasse Organisatie Nederland maar ook initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Dutch Youth Regatta, een wedstrijd die jaarlijks internationaal 800 jonge zeilers trekt.

De Trofee wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting Zeiltrophy in samenwerking met het Watersportverbond.

Tessa HeerschopWinnaar America’s cup krijgt belangrijkste zeilprijs Nederland

Reageer