Houten boot: Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden

In Coverstory, Openboten by Tessa HeerschopReageer

De boot Bahama 24’van Black Pepper is volledig bekleed met teak. De romp is van epoxy met koolstof voor de stevigheid. De vloer, de stoelen en de opbouw zijn allemaal van het hardhout. Teak is heel goed bestand is tegen weer en wind, ook zonder dat het onderhouden wordt, maar toch geldt ook hier: Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Want de boot vereist behoorlijk wat onderhoud. Voor het Nederlandse weer, zal ze dan ook niet zo geschikt zijn, mits je haar in een overdekte loods neerlegt.  

Geen belasting betalen

De houten tender meet 6,99 meter, net geen zeven meter omdat je dan belasting moet betalen over je boot in Frankrijk. Thierry Clavel heeft geïnvesteerd in de bouw van de boot. “We hebben het merk Bahama vorig jaar gekocht en zijn gek op haar typische voorruit. Dat is echt een typisch kenmerk van de boot.” De voorruit loopt een beetje rond af met twee ramen. Bahama bouwde al 80 boten, tot het werd opgekocht door Black Pepper. Het showmodel op de Salon Nautique heeft nog geen proefvaart gemaakt. “Maar we weten zeker dat ze goed vaart, want we hebben eerder dit soort boten gebouwd.”

Weinig lawaai

De buitenboordmotor van de boot is ingebouwd achterin de boot, waardoor de boot weinig lawaai maakt. Het vermogen van de Mercury is slechts 135pk en de motor weegt 288 kilo met een brandstoftank van 215 liter. Omdat de boot in totaal 500 kilo weegt, is volgens de verkoper geen zwaardere motor nodig: “We kunnen een motor van 220 pk inbouwen, maar dat is echt niet nodig. Met een laag aantal pk vaart ze prima, ook op zee”, aldus Clavel.

Zonnen

De houten boot heeft een groot achterdek, waarop twee zonnekussens passen. “De vrouwen kunnen lekker zonnen aan boord, terwijl de man aan het stuur staat”, aldus de verkoper. Het showmodel heeft geen kussens, omdat ze de neo-retro look willen tonen, maar om comfortabel te zitten zijn de kussens wel nodig.

Geschikt voor kinderen

Voorin de tender is een microcabine, waar een kind een middagslaapje kan doen en waar de kussens en andere spullen opgeborgen worden. Door de diepe kuip, is de boot veilig voor kinderen. Achter de bank zit een douche, zodat je na het zwemmen je even kunt afspoelen. Ook zit er een stopcontact met 12 volt om een telefoon op te laden.

Duur bootje

De Bahama 24’ is klasse C gekwalificeerd en mag tien personen meenemen. Het duurt drie maanden om de boot te bouwen. Goedkoop is ze overigens niet: U moet 70.000 euro neerleggen voor dit houten bootje. Maar dan heeft u wel een tender waar iedereen even aan wil zitten en voor behoorlijk wat aandacht zorgt.

Wie de Salon Nautique in Porte des Versailles (metro 12) wil bezoeken kan nog tot 15 december langsgaan. Kaarten kosten 18 euro, in de omgeving van de beurs zijn diverse goedkope hotels te vinden.

Tessa HeerschopHouten boot: Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden

Reageer