Australische Gold Coast moet een surfparadijs blijven

In Coverstory, Video by Tessa HeerschopReageer

De Australische Gold Coast ten noorden van Sydney staat bekend als één van de beste surfgebieden in de wereld. En wie er geweest is kan het beamen: De golven zijn altijd goed, er hangt een goede sfeer op het strand en het weer is er prachtig.

Maar een cruiseterminal bij Kirra Beach zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Surfkampioenen Mick Fanning en Joel Parkinson zijn nu een actie begonnen tegen de beslissing van de lokale overheid. Ze willen zelfs dat er een wet komt die het gebied beschermt en een ‘surfreservaat’ maakt.

“We willen dat de premier garandeert dat er nooit een cruiseschip terminal aan de Gold Coast wordt gebouwd,” vertelt Parkinson.

Er zijn 18 nationale surfreservaten ter wereld, waarvan één in Australië in Manly. “We hebben 11.716 stranden in ons land en de overheid wil die nu gaan privatiseren. Daar strijden we tegen. We verafschuwen het concept om het soevereine recht van toegang tot stranden te verkopen aan particulieren, zoals al in Amerika en Azië gebeurt.”

Al in de jaren tachtig vochten surfers tegen de bouw van een jachthaven in Kirra en ze wonnen die zaak. Het ziet er naar uit dat ze ook deze strijd tegen de cruiseterminal gaan winnen. “We moeten onze stranden en de zee niet vernietigen. Politici komen en gaan, maar de natuur blijft bestaan. We hopen deze strijd te winnen en het gebied te behouden voor de natuur en surfers.”

Tessa HeerschopAustralische Gold Coast moet een surfparadijs blijven

Reageer