Harlingen krijgt wellicht cruisekade van 3 miljoen euro

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

De kade zou in de Willemshaven moeten komen en vergt een investering van drie miljoen euro, Zo meldt Schuttevaer. ‘Als Harlingen een haven wil worden voor grote cruiseschepen moet er wel een cruisekade komen’, schrijft het college. De Willemshaven is volgens B & W de meest ideale locatie voor de ‘cruise port’. Maar vanwege hun lengte en diepgang kunnen zeecruiseschepen daar nu niet afmeren.

Drijvende kade

De voorziening waarvoor het college kiest bestaat uit een drijvende kade met afmeerpalen op ongeveer 11 meter vanaf de vaste kade van de Willemshaven. Wanneer er geen cruiseschepen liggen, kan die voorziening ook worden gebruikt door de huidige gebruikers van de haven. De gemeente verwacht dat vanaf dit jaar enkele tientallen cruiseschepen Harlingen jaarlijks zullen aandoen. Men hoopt daarmee enkele duizenden extra bezoekers per jaar te verwelkomen, die tijdens hun verblijf in Harlingen gemiddeld 86 euro in de stad zullen besteden.

Door het realiseren van de steiger wordt er ruimte gecreëerd tussen het schip en de kade waardoor de benodigde diepgang gerealiseerd kan worden. Het voorstel is om Nieuwe Willemshaven dieper te baggeren tot 8,5 m diepte zoals in de industriehaven. Ook zal komende jaren ingezet worden op acquisitie om het aantal schepen te laten groeien. Harlingen heeft namelijk de potentie om 30 cruise calls per jaar te krijgen als de voorgestelde aanpassingen uitgevoerd worden.

Lindblad Expeditions

Eerder werd al bekend dat Harlingen is opgenomen in het vaarschema van Lindblad Expeditions. Lindblad organiseert speciale National Geographic expedities en bezoekt vanaf mei volgend jaar Harlingen tijdens een 9 daagse vaartocht langs de Nederlandse en Belgische kust.

Harlingen wordt op de website van Lindblad Expeditons omschreven als ‘lovely little seaside town’ met prachtige gebouwen, restaurants en winkels aan schilderachtige kanalen. De tocht langs de Nederlandse en Belgische kust vindt plaats op het luxe cruiseschip de ‘National Geographic Explorer’. Dit is een comfortabel luxe expeditie-cruiseschip van 108,5 meter voor maximaal 148 passagiers. Het schip meert af in het Dok in de Nieuwe Willemshaven. Op de website van Lindblad Expeditions wordt op dit moment aangegeven dat de reis start op 4 mei 2014 vanuit Hamburg.

Gemeenteraad

Na instemming van de gemeenteraad van Harlingen zullen de relevante cruise rederijen op de hoogte gesteld worden dat Harlingen vanaf seizoen 2015 klaar is om hun schepen te verwelkomen. Het publiek wordt geïnformeerd door middel van een persbericht. Ook zal via artikelen op de website www.cruiseportharlingen.nl aangegeven worden dat Harlingen gaat investeren in Cruise Port Harlingen. Na instemming van de raad wordt gestart met de voorbereiding om de drijvende afmeervoorziening te realiseren.

Tessa HeerschopHarlingen krijgt wellicht cruisekade van 3 miljoen euro

Reageer