Franse bootkunst in plexiglas is geweldig mooi

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Thierry Wintrebert uit Nice begon zijn hobby 35 jaar geleden. Zijn vrouw Danielle verkoopt op Boot Düsseldorf zijn kunst. “Het leek mijn man leuk om speciale vissen uit de Middellandse zee te conserveren door ze in plastic te gieten. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Hij heeft enorm veel geëxperimenteerd, voordat hij het juiste ‘recept’ vond om objecten in plexiglas te gieten.”

Hitte

Het project met de vissen bleek toch niet zo geslaagd, maar Thierry kwam erachter dat andere objecten wel mooi verpakt konden worden in een stuk plastic. Hierbij moest hij echter wel opletten, dat ze tegen hitte kunnen. De bootjes in zijn kunstwerken lijken van hout, maar zijn in werkelijkheid van metaal. De zeilen zijn van papier. Het is een soort geplastificeerd papier, zodat het niet vergaat.

Chemisch

Het plexiglas maakt de Franse kunstenaar zelf met een mengsel van poeder en vloeibare chemische middelen, die gezamenlijk een gel vormen. Hierna maakt hij een mal, waarin hij het hoofdobject legt. Daarna giet hij laagje voor laagje de gel over bijvoorbeeld het bootje, de schelp of een duiker. Nieuwe objecten voegt hij bij iedere laag toe, zoals meeuwen in de lucht. Na afloop is het blok niet transparant, maar wit. Hierna gaat het geheel in een speciale hete over, die met druk zorgt dat er geen bubbels ontstaan. Na afloop is het kunstwerk nog niet af: Het moet nog bijgeschaafd en gepolijst worden. “Mijn man werkt er echt heel lang aan.”

Prijzen

De prijzen van de kunstwerken zijn dan ook niet goedkoop. Een kleine doorzichtige kubus kost al gauw 100 euro en voor een echt kunstwerk ben je zo tussen de 800 en 1500 euro kwijt. Maar dan heb je wel een handgemaakt gewelig mooi kunstwerk, dat tegen UV-stralen kan en niet zomaar breekt. Bovendien zijn de stukken uniek.

Auto’s

Opmerkelijk genoeg heeft Thierry zelf niet zoveel met bootjes. Zijn vrouw lacht: “Het is een automan. Hij vindt boten mooi als kunstwerk en zeker als je ze in 3D kunt bekijken, zoals bij zijn kunstwerken. Maar hij zal geen eigen zeilschip kopen.”

Boot Düsseldorf duurt nog tot 26 januari. Wintrebert staat in Hal 07 / B20.

Tessa HeerschopFranse bootkunst in plexiglas is geweldig mooi

Reageer