Een soort wakeboardplank hangt aan een touw onder een boot. Terwijl de boot vaart, houd jij je onderwater vast aan de wakeboardplank. Je moet je adem inhouden om te duiken, maar dan zwem je ook als een dolfijn achter de boot aan. Het is dus wel belangrijk dat je in helder warm water vaart, zoals de Middellandse Zee.
De 20-jarige Noorse student Simon Sivertsen ontwierp het plankje, nadat hij in 2010 een zeiltrip maakte in Zuid-Frankrijk. Het onderwater wakeboard zit vast met een Dyneema touw aan de boot, dit is het sterkste touw ter wereld. Omdat de plank heel flexibel is, kan de zwemmer diverse trucjes ermee uithalen, zoals spinnen en acrobatische kunstjes.
Bedoeling is dat de speedboot maximaal vier knopen (7,5 km/per uur) vaart. De watersporter kan een wetsuit aandoen, als bescherming tegen kou en spullen in het water en een snorkelmasker opdoen, om goed te kunnen zien onderwater.
Per keer kun je tot drie meter diepte duiken, beginners wordt aangeraden niet langer dan 15 seconden te duiken. Het touw achter de boot is maximaal 25 meter lang. Het is niet de bedoeling zo diep mogelijk te duiken, maar dicht bij het oppervlak te blijven en daar dan trucjes te doen.
Goedkoop is het plankje niet, je bent minstens 490 dollar kwijt. Maar ja, wie een speedboot kan betalen kijkt niet op een euro meer of minder.
Met een goprocamera worden de mooiste filmpjes van de nieuwe sport gemaakt: