Fotoreportage: Aan boord van zeiljacht Flyer van Connie van Rietschoten

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Connie van Rietschoten was één van de beroemdste zeilers van Nederland. Met zijn boot Flyer won hij de Whitbread Around the World Race, de voorloper van de Volvo Ocean Race. Het schip werd verkocht aan Amerikanen en verdween lange tijd uit beeld, maar vorig jaar is de boot teruggekocht door een stichting en ligt ze weer in Nederland. Helaas kon Van Rietschoten zijn boot niet meer aanschouwen, hij overleed in december 2013 in Portugal.

Flyer

De Flyer is in originele staat gebleven. In ieder geval het interieur. Je ruikt bijna het zeewater als je aan boord stapt. De stahoogte is opvallend hoog in het schip en er is veel leefruimte. Naast twee toiletten is er een kleine keuken en de bemanningsleden slapen in stapelbedden in verschillende hutten voorin. Het gelakte houtwerk doet authentiek aan, maar de vergeelde leren bekleding mag weleens vervangen worden. Maar ach, het heeft ook wel weer zijn charme. “Kijk drie koffiekannen, dat wil ik ook op mijn schip”, grapt een bezoeker.

De Flyer is geen luxejacht, maar een maritiem historisch monument. Ze lijkt in niks op de moderne boten van de Volvo Ocean Race, maar eerder op een schip dat ervoor gemaakt is om een echte wereldreis te maken. Zeker een bezoekje waard.

Tessa HeerschopFotoreportage: Aan boord van zeiljacht Flyer van Connie van Rietschoten

Reageer