Stichting Forteiland Pampus, die het eiland beheert, verkeert in financiële problemen. De organisatie kent een kleine staf en werkt daarnaast met meer dan 100 vrijwilligers. Daarom besloten ze vorig jaar de twee fortwachters Kris van de Voorde en Maartje Terwindt te ontslaan. Direct ontstond er veel reuring in de media en onder inwoners van Muiden. Er werd zelfs een Facebookpagina ‘Kris en Maartje moeten blijven als fortwachters’ geopend, die meer dan 2500 mensen leuk vonden. Ook werd er een petitie gehouden en diverse lokale partijen uit Amsterdam en Muiden gaven aan vóór fortwachters te zijn. Het koppel vocht het ontslag aan en werd in hun gelijk gesteld door het UWV. Daarmee leek hun ontslag van de baan, maar de stichting bleef achter de schermen, samen met de bank, veel druk uitoefenen op het stel, zo heeft Nautica uit anonieme bronnen vernomen.
Krakers
Na rijp beraad onderling, hebben Maartje en Kris besloten om op te stappen. De stichting meldde tot nu toe dat het eiland dan voor het eerst in dertig jaar weer een onbewoond eiland wordt. Er gaan echter geruchten dat ze het woonhuis van de fortwachters willen verhuren als kantoorruimte of Bed&Breakfast. Maar ook die plannen blijken nogal vaag te zijn. Veel mensen vrezen dat de stichting geen duidelijk beleid heeft en het woonhuis uiteindelijk leeg komt te staan.
Het zou zonde zijn als het huis op het eiland verloedert en een spookhuis wordt. Bovendien is de angst dat krakers of avonturiers het huis ’s nachts of in de winter (wanneer er geen toeristen komen) bezetten.
Geschiedenis
Het eiland Pampus is officieel van de gemeente Muiden. Het eiland bestaat al eeuwen, het fort werd rond 1870 gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het eiland meet 205 bij 164 meter. In de Hongerwinter (de winter van 1944-1945) was het erg koud en vroor het hard, waardoor het eiland over het ijs bereikbaar was. Al eerder hadden de Duitsers het metaal van het eiland verwijderd voor hun industrie en in 1944 haalde de Amsterdamse bevolking het hout eruit om zich warm te stoken. Het fort raakte hierdoor in verval.
In de 1962 werd het eiland een tijdje bezet door studenten. Het resultaat hiervan zie je terug in de vele slogans en muurschilderingen die werden nagelaten.
Eind jaren ’80 besloten 5 Muiders dat het verval moest stoppen. Zij richtten de Stichting Pampus op. Op 20 februari 1990 werd het eiland door de Staat der Nederlanden overgedragen aan de Stichting. De conservatie kon beginnen. Sinds 1991 komen er dagjesmensen. In 2007 werd het eiland geheel geconserveerd. De financiële problemen zijn volgens onze bronnen begonnen, toen de stichting twee jaar geleden een nieuw bestuur kreeg.
Verhuizing per schip
Kris en Maartje hebben door de problemen met de stichting niet alleen hun baan verloren, maar ook hun huis. De spullen zijn gisteren per schip Sailboa verhuisd naar Muiden, waar ze bij een vriend in de opslag gaan. De verhuizing per schip werd aangeboden door de schipper van de Sailboa. Zelf gaan ze ergens in Muiden op zoek naar een huis en een baan. Door het prachtige weer ging de verhuizing soepeltjes.
Bezoekers kunnen per boot vanuit Muiden en vanuit IJburg naar het forteiland, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Volgens de stichting zullen in de toekomst nog wel activiteiten op Pampus worden georganiseerd. Dat gebeurt dan vanuit vanuit Muiden. Vanaf 19 april is Fort Pampus weer open voor bezoekers.
Bezoeken
Het Forteiland Pampus ligt in het IJmeer tussen Amsterdam en Muiden. Met het historische schip Sailboa worden dagtochten georganiseerd. De veerdienst vaart van 19 april tot eind oktober. De boottocht inclusief een bezoek aan Forteiland Pampus (2,5 uur) duurt ongeveer 4 uur.