Boottest: Varen met een opvouwbare boot

In Bootnieuws, Coverstory, Openboten by Tessa HeerschopReageer

De Quickboat uit Australië werd 11 februari in Nederland gelanceerd. Binnen één dag werd via Crowdfunding maar liefst 250.000 euro geworven om daarmee voorraden aan te leggen voor de Nederlandse en Europese markt. Sindsdien zijn er drie exemplaren verkocht, maar dat moeten er veel meer worden als het aanverkoper Wibo van Wier.

1 minuut

De onzinkbare Quickboat (maar wel omslaanbare boot), verandert binnen 1 minuut van tas naar boot. We zagen dit al op de Hiswa Rai Amsterdam, zelfs een huisvrouw van 50 vouwt de boot moeiteloos in- en uitelkaar. Waarvoor complimenten. Maar kan het ding ook varen?

Motor

We testen de boot op de Ouderkerkerplas. De Quickboat is geschikt voor drie personen en wij testen met drie volwassenen het bootje. De aandrijving gebeurt met een elektrisch buitenboordmotortje dat ongeveer 6 km per uur behaalt. Dat is een groot nadeel, want met lage snelheden en veel wind op de open plas, raakt het sloepje snel uit koers. Beter is om er een diesel of benzinemoto achter te hangen die minstens 10 km/per uur haalt, bijvoorbeeld van partner Suzuki motoren. De maximale kracht mag 6 pk zijn. Maar ja, daar mag je in de meeste natuurgebieden tegenwoordig niet mee varen. Dus gaat het gas volledig open en probeert uw verslaggever met het lage tempo van de Haswing electro-buitenboordmotoren het bootje op koers te houden.

Ligging

Het bootje ligt op zich prima in het water, alleen behoud je de angst aan boord dat de opvouwboot uit elkaar valt of gaat lekken. “Die angst is nergens voor nodig. De boot is van stevig materiaal dat ook in de luchtvaart wordt gebruikt”, verzekert Wibo. Bij het fabriceren van de panelen wordt de vacuümtechniek gebruikt. Dit gebeurt onder een platte pers om de kans op dikteverschillen over de lengte tegen te gaan. De scharnieren zijn van Kevlar met eromheen thermoplast waarin rubber is verwerkt. Dit omdat ze zowel hard als flexibel moeten zijn. Het bootje is dus licht, maar ook sterk. Precies de eigenschappen die een opvouwbare boot in zich moet hebben.

De Quickboat is scherp van voren en achter plat en meet 3,07 meter. Aan boord zijn twee bankplankjes om op te zitten met een zacht kussentje. Op zich zit je comfortabel, maar je moet er niet in gaan staan. Als vissersbootje het is ding dus niet geschikt, want dan moet je stabiel kunnen staan om een vis binnen te halen.

Gemak

Het grote voordeel van de Quickboat is dat je haar gemakkelijk uit het water haalt en meeneemt naar diverse plekken om te varen. Daarnaast past het opgevouwen pakket ter grootte van een surfplank in een schuur of garage. Je hoeft dus geen ligplaats te betalen. En omdat het bootje niet in het water ligt, is ze nagenoeg onderhoudsvrij.

Maar toch blijft het ding een beetje gammel aandoen. Je vaart er wel vrolijk mee, maar het is geen degelijke sloep voor de gehele familie. Met dit bootje vaar je ergens naartoe, je gaat niet aan boord picknicken en wat drinken. Toch blijft het voordeel dat je de boot gemakkelijk meeneemt. Je kunt op vakantie lekker genieten van het water. Zonnen kan helaas niet aan boord, want daar is geen ruimte voor.

Prijs

De Quickboat is met haar 5000 euro niet goedkoop. Veel mensen zullen ervoor kiezen een tweedehands sloep te kopen voor ongeveer 1000 euro en de rest van het geld te gebruiken voor liggeld en onderhoud.

Conclusie

Wie geld genoeg heeft en vaak op vakantie gaat, doet er goed aan dit bootje aan te schaffen. Je hebt geen trailer nodig om haar mee te nemen, ze ziet er goed en strak uit en vaart prima. Aan te raden is er een goede motor achter te hangen.

Technische details Quickboat:

Lengte: 3,7 meter

Breedte: 1,7 meter

Gewicht: 35 kilo

Personen: Max. 4

 

Tessa HeerschopBoottest: Varen met een opvouwbare boot

Reageer