Half miljoen euro voor topstukken uit zeiljacht Phocea

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Het zeiljacht Phocea kent een rijke geschiedenis. Voer ze ooit als solo zeiljacht mee met diverse races, inmiddels is het vooral een pronkstuk. Helaas ligt het luxeschip niet meer op haar vertrouwde plek ergens aan de Cote d’Azur in Zuid-Frankrijk, maar is ze verhuisd naar Thailand. Voormalig eigenaresse Mouna had nog wel een deel van het interieur in handen en besloot dat afgelopen week te veilen. Van de opbrengst wil ze een pret-a-porter collectie opzetten voor haar zoon. Wat dat inhoudt, is ons niet bekend.

Club Med

Het schip Phocea was in handen van Alain Colas, zakenman Bernard Tapie en de jetsetter Mouna Ayoub. Die laatste sprong ooit in een 20.000 euro kostende jurk van Jean Paul Gaultier de zee in.

Meer dan 1000 objecten gingen afgelopen maandag en dinsdag onder de hamer en brachten gezamenlijk 472.000 euro op, twee keer de geschatte waarde.

Miljonaire Mouna

De Libanese Multi-miljonaire Mouna Ayoub kocht het luxejacht Phocea in 1997 voor omgerekend 6 miljoen euro. In 2010 werd het schip opnieuw verkocht, maar de nieuwe eigenaar wilde graag een ander interieur. Vandaar de luxe veiling.

De twee topstukken, jurken van Jean-Paul Gaultier, brachten het meeste geld op. Het ging om de met struisvogelveren afgezette jurk Lascar, die 35.728 euro opbracht en de Bateau-Lavoir die voor 14.000 euro van de hand ging.

Een ander opvallend object was de zilveren tafel van zilversmid Buccellati die voor meer dan 15.0000 euro werd verkocht. En een schilderwerk van de Amerikaanse postimpressionistische kunstenaar Gertrude Fiske dat voor 16.500 euro van de hand ging.

Geschiedenis van de Phocea

In 1976 liet Alain Colas het schip Phocea bouwen onder de naam Club Méditerranée. Het 70-meter lange schip is bedoeld om te racen en kan varen met slechts 1 persoon aan boord. Colas zeilt met het schip de Solo trans-Atlantische race. Daarna schaft hij een trimaran aan, waarbij de Club Med in de vergetelheid raakt.

Totdat in 1982 Bernard Tapie het schip opkoopt. Ze is dan in slechte staat. Hij vervoert de Club Med naar Marseille en laat het wrak opknappen, wat maar liefst vier jaar duurt. Daarna doopt hij haar om tot Phocea. Tapie is zo verliefd op het schip, dat hij zelfs aan boord trouwt in 1987. Hij gebruikt haar om zakenmensen en politici uit te nodigen. In 1997 wordt de miljonair echter gevangen gezet en moet hij de boot te koop zetten. Miljonaire Mouna Ayoub koopt het jacht.

Luxe

Mouna Ayoub maakt van het luxejacht een drijvende hotspot voor miljonairs. Het interieur wordt ingericht met objecten ter waarde van 17 miljoen euro. Sterren en royalty’s als Sandra Bullock, Naomi Campbell, Celine Dion, Lionel Richie, Jack Nicholson , Kylie Minogue, de Koning van Spanje en Albert II van Monaco komen maar wat graag aan boord van het jacht. Vooral de feesten tijdens het festival van Cannes zijn beroemd. Ze werd ook wel de ‘Bateau Couture’ genoemd.

De Phocea staat vol met luxe kasten, tafels, maar ook een jacuzzi en zelfs een sauna. Aan boord kunnen maximaal 37 personen logeren, waaronder 15 personeelsleden.

Verkoop

De Phocea is sinds 2010 in handen van de Thaise zakenman Pascal Anh Quan Saken, die rijk werd met de handel in zwavel. Hij heeft aangekondigd 3 miljoen euro te investeren in het jacht, dat zwaar beschadigd raakte na een storm in de haven van Phuket. De Phocea is inmiddels omgedoopt tot Enigma.

Technische details

Naam van de boot: Phocea
Voorheen Club Mediterrane
Lengte: 70 meter
Jaar: 1976
Bouwer: Toulon Naval Yard • Herstel: 1999 Lürssen
Naval architect: Michel Bigoin
Refit stylist: Tim Heywood
Refit interieur Jörg Beiderbeck
Eigenaar: Pascal Anh Quan Saken

Tessa HeerschopHalf miljoen euro voor topstukken uit zeiljacht Phocea

Reageer