Terug in de tijd met luxe cruise

In Coverstory, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

In 2012 groeide het aantal cruisepassagiers met 18 procent, in 2013 werd een record gebroken en steeg het aantal passagiers met 4%. De ramp met cruiseschip Costa Concordia lijkt de uitspraak “Slechte publiciteit, is ook reclame” alleen maar te bevestigen.

Een record aantal Europeanen hebben in 2013 een cruise gemaakt, zo maakte de CLIA Europa eerder dit jaar bekend. Maar liefst 6.,4 miljoen Europeanen maakten een cruisereis. Dat is stijging van 4% ten opzichte van 2012 en een verdubbeling van de Europese cruisemarkt in bijna 8 jaar. Vergelijkbaar met voorgaande jaren cruisen bijna 4 van de 5 Europeanen in Europa met de Middellandse Zee als meest populaire bestemming. Meer dan 3,5 miljoen Europese passagiers bezochten de regio.

Goedkope cruises

Cruises worden steeds goedkoper, de tijden dat een luxe bootreis alleen voor de rich and famous waren, liggen achter ons. Zo worden er rond de Middellandse Zee weekcruises voor slechts 500 euro aangeboden, inclusief drinken en eten, exclusief vliegreis naar de opstapplek. Maar gelukkig zijn er ook nog cruiseschepen die in stijl hun gasten vervoeren en niet op een goedkope camping te water lijken. Vooral de schepen van de Holland America Line, waar het bestek standaard zilver is, zijn populair onder gasten die zich in de élégance van weleer willen wanen. De meeste cruisecompagnies vertrekken vanuit Zuid-Europa, maar de HAL-schepen doen ook Rotterdam en Amsterdam aan, wat een vliegreis scheelt.

Havens in Nederland

De havens van Amsterdam en IJmuiden, internationaal gezamenlijk opererend onder de naam Cruise Terminals Amsterdam hadden in 2013 respectievelijk 54 en 137 aanlopen ten opzichte van 45 en 144 aanlopen in 2012.
In Rotterdam meren jaarlijks zo’n 30 cruiseschepen aan. Om de groei tot 60 schepen per jaar mogelijk te maken, investeren het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam gezamenlijk € 7 miljoen in de modernisering van de Cruiseterminal. Eind 2014 moeten de werkzaamheden klaar zijn. Havenwethouder Jeannette Baljeu: “Cruiseschepen leveren een belangrijke bijdrage aan het imago van Rotterdam en versterkt de economie. We willen meer pakketten met bezoeken aan Rotterdamse attracties aanbieden. Zo kunnen we als stad nog meer profiteren van de komst van cruiseschepen.”

Prinsendam

Een van de meest luxe schepen van de Holland America Line is het 204 meter lange Prinsendam. Ze is met ‘slechts’ 398 hutten een wat kleiner schip, ook is ze met haar 25 jaar al wat ouder. Maar dat is juist een voordeel, want door haar kleine intieme sfeer en antieke inrichting, is ze onderscheidend van de moderne varende cruiseschepen , die met meer dan 3000 passagiers eerder op varende flats lijken dan een luxe boot. Tevens kan ze door haar ‘geringe’ afmeting in de wat kleinere havens aanleggen. Hierdoor vermijdt je urenlange busreizen of watertaxi’s naar het centrum van een stad.

Terug in de tijd

Aan boord van de Prinsendam waant zich men terug in de tijd. Aan de muren hangt historische kunst en het personeel ziet er tiptop uit, met zelfs een liftjongen in een rood kostuum. Het doet bijna koloniaal aan. Je krijgt meteen de neiging om als vrouw een luxe baljurk en als man een rokkostuum aan te trekken.

Zeldzaam

Op de Prinsendam zijn diverse kleine zwembaden en bubbelbaden, maar ook een Spa, fitness, bioscoop en casino zorgen voor vermaak. Opvallend detail: Zelfs in de gymzaal ligt rood tapijt op de vloer. 

De bibliotheek is luxe ingericht, met diverse zeldzame uitgaven van beroemde boeken. Er hangt een serene rust, die overigens op de rest van het schip ook heerst. Het is moeilijk voor te stellen, dat meer dan 800 gasten aan boord slapen. 

Maar de Prinsendam gaat mee met zijn tijd en dus is er ook een ruimte met digitale workshops. Aangezien het merendeel van de gasten gepensioneerd is, zijn de cursussen photoshop, bloggen en sociale media geen overbodige luxe. De klassen zitten iedere dag vol, vertelt een medewerker aan boord. 

Luxe

De Prinsendam heeft 4 sterren. Luxe betekent niet alleen retro houten versieringen aan boord, maar ook goed eten. Daarom is het menu samengesteld door topchef Jonnie Boer van de Librije. Hij heeft persoonlijk de koks opgeleid en dat is te merken: Het eten is voortreffelijk. Op het menu staat onder meer coquilles st. Jacques, kreeft en lamsbout. 

Het Lido Restaurant biedt buffetmaaltijden in ongedwongen sfeer, in het La Fontaine Restaurant kan gekozen worden voor vaste of open zitting en specialiteiten zijn te vinden in de Pinnacle Grill. Er is een aparte lounge voor pijp- en sigarenrokers met sfeervolle marmeren open haard. De hutten zijn ruim en hebben allemaal een inloop garderobekast, tv, video, grote spiegels en een haardroger. 

Gasten

De meeste gasten zijn Amerikanen en Nederlanders, de bemanning is voornamelijk Indonesisch en Filippijns. Zij werken overigens voor een minimumloon van ongeveer 150 euro per maand dat ze aanvullen met fooi. Reken dus op extra kosten aan tip-geld.

Opstappen

Voor de meeste cruises is België slechts een halte op de route. Sporadisch vertrekken er cruises vanuit Antwerpen, Zeebrugge of Oostende. Vanuit Nederland zijn meer mogelijkheden. Alleen al vanuit Amsterdam en IJmuiden ( beiden havens van de Holland America Line) vertrekken naar verwachting in 2013 ruim 350.000 passagiers op cruise. 

Bezichtigen van de Prinsendam

Zaterdag 24 mei doet het ms Prinsendam van Holland America Line voor de allereerste keer de haven van IJmuiden aan. Een uniek moment voor zowel het Nederlandse schip als voor de haven van IJmuiden, in samenwerking met Felison Cruise Terminal. Het binnenvaren van het schip vindt plaats in de vroege ochtend op 24 mei, zo rond 6 uur.

Onder het genot van een ontbijt vindt de officiële Key & Plaque ceremonie plaats uitsluitend voor genodigden. Tijdens deze feestelijke bijeen- komst ontvangt Kapitein Andre van Schoonhoven van Holland America Line het havenschildje uit de handen van de Burgemeester van IJmuiden Franc M. Weerwind.

Technische gegevens

Bruto Tonnage

38000 BRT

Lengte:

205.0 meter

Breedte:

28.0 meter

Diepgang:

7.2 meter

Snelheid

22 knopen

Tessa HeerschopTerug in de tijd met luxe cruise

Reageer