Intrekbare lichtgewicht schroefassysteem voor superjachten zorgt voor minder weerstand

In Coverstory, Superjachten, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

“Er is een behoefte in de markt aan lichtgewicht intrekbare schroefassystemen, voor met name high performance zeiljachten en snelle motorvaartuigen als secundaire voortstuwing. De meest belangrijke overweging om de RPS in een jacht te integreren, is de enorme vermindering van de totale weerstand van het jacht. Dit resulteert in sterk verbeterde (zeil)prestaties in alle omstandigheden”, zegt Wouter Kloppenburg van Ship Motion.

Intrekken van de schroefas bij een zeiljacht

Wanneer een schip zeilt, dan heeft het geen schroefas nodig. Dus zorgt zo’n as onder de boeg voor extra weerstand. Door de schroefas in te trekken, kun je optimaal zeilen zonder weerstand onderwater. Met het RPS vermindert de weerstand met 4,6 tot 10,2 procent. Pas wanneer het schip op de motor wil varen, wordt de schroefas uitgeklapt. RPS is geschikt voor motoren tot 650 pk. 

Superjachtsysteem

Zo’n systeem is natuurlijk niet goedkoop, zeker niet omdat er jarenlange ontwikkeling in zit. Vandaar dat het in eerste instantie interessant is voor superjachten. Wellicht dat in de toekomst dit systeem ook op grote schaal voor kleinere zeiljachten gebruikt kan worden.

Weinig weerstand

De belangrijkste voordelen van het nieuwe intrekbare lichtgewicht schroefassysteem zijn volgens de leverancier dat het weinig weegt, betrouwbaar, geschikt voor carbon- en aluminium rompen en makkelijk te onderhouden is, omdat het schip tijdens de onderhoudswerkzaamheden in het water kan blijven.

Maar wat het meest zal aanspreken voor geïnteresseerden is dat het systeem zorgt voor een extreem hoge voortstuwingsefficiëntie, waardoor het mogelijk wordt gelijke snelheid te bereiken met een zeer beperkt motorvermogen. Daardoor is het mogelijk om een kleinere motor, kleiner brandstofsysteem te gebruiken. Dit resulteert opnieuw in weerstandsvermindering van het totale schip.

Zeiljacht Visione

De RPS is geschikt voor carbon en aluminium rompen en wordt hoofdzakelijk vervaardigd van hoogwaardig titanium en versterkte carbon fiber. Het schroefassysteem werd in 2012 voor het eerst geïnstalleerd in 147 ft. high performance zeiljacht Visione. “Dit zeiljacht vaart inmiddels 1,5 jaar heel succesvol met onze RPS en heeft inmiddels met veel succes deelgenomen aan verschillende grote regatta’s. De eigenaar is zeer tevreden met de prestaties van onze RPS en zijn zeilschip”, zegt Jan Bruggeman.

De engineers van Ship Motion Group hebben onlangs de installatie afgerond van een systeem in een nieuw zeiljacht in Finland. Deze boot is ontworpen om comfortabel te cruisen met een minimum aan bemanning of volledig bemand deel te nemen aan de grote Maxi Regatta’s. De tewaterlating heeft begin mei plaatsgevonden.

“We hebben recentelijk veel tijd gestoken in het ontwikkelen van een animatie over ons RPS systeem. Op deze manier kunnen we onze klanten in detail laten zien wat er gebeurt als ze besluiten om onze RPS te integreren in hun jacht”, onthult Bruggeman.

Totaalpakket

De Ship Motion Group RPS bestaat uit de voortstuwingsonderdelen, inclusief de flexibele koppeling en het intreksysteem, en wordt geleverd als een totaalpakket, inclusief de structurele onderdelen die worden geïntegreerd in de romp, het hydraulische manifold en het controlesysteem. Tevens inclusief is support aan de werf en installatie door de Ship Motion Group engineers.

Over Shipmotion

De bedrijven binnen de Ship Motion Group zijn wereldwijd actief en specialiseren zich in hightech producten, en -systemen en voor luxe motor, zeiljachten en commerciële schepen in relatie tot beweging van het vaartuig

Ship Motion Group beschikt over een team van zeer ervaren ontwerpers, die kunnen bogen op vele jaren ervaring in de maritieme- en luchtvaartindustrie. Ze hebben in het verleden al menig succes geboekt in de Volvo Ocean Race, IRC72 en veel andere prestigieuze race klassen en staan onder leiding van Wouter Kloppenburg, technisch directeur en Jan Bruggeman, commercieel directeur.

Tessa HeerschopIntrekbare lichtgewicht schroefassysteem voor superjachten zorgt voor minder weerstand

Reageer