Friesland en zeilscholen zorgen voor 1.850 blije kinderen

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

Ouders die een nieuw zeilkamp boeken voor hun kind(eren) bij één van die aangesloten zeilscholen in Friesland krijgen, op vertoon van hun nieuwe boekingbewijs, het geld dat ze betaalden aan het failliete Zeilscholen.nl terug. Daarmee is een vakantiedrama voor veel ouders en gezinnen definitief voorkomen.

Collectieve verantwoordelijkheid
Bij de Provincie Friesland, Friesland Marketing en de aangesloten zeilscholen heerst voornamelijk een gevoel van collectieve verantwoordelijkheid. “De neergang van Zeilscholen.nl treft Friesland in het hart”, zegt Loek Hogenhout van Friesland Marketing tegen de NOS. “Toen bekend werd dat de zeilkampen niet doorgingen, zijn er meteen allerlei initiatieven ontstaan”, zegt hij, “we willen een dergelijk vakantiedrama voor 1.850 kinderen niet in Friesland laten gebeuren, en met dit plan kunnen we laten zien dat wij ons mannetje staan als het om gastvrijheid gaat.”

Debiteuren en Crediteuren
De oud eigenaar van Vinea, Jos Snijders Blok, verkocht de zeilscholentak aan Zeilscholen.nl. De drie aandeelhouders van Zeilscholen.nl: Vincent de Heer, Maarten van der Eijck en Hans Willem de Lint hadden eerder meerdere zeilscholen aan hen weten te binden om op grote schaal zeilvakanties aan te kunnen bieden. Na het uitblijven van betalingsverplichtingen aan oud-eigenaar Snijders Blok en vele leveranciers werd in maart 2014 het faillissement van Zeilscholen.nl aangevraagd. Dat faillissement werd uitgesproken maar Zeilscholen.nl ging daartegen in beroep. Tijdens dat beroep bepaalde het hof dat er teveel discussie en onduidelijkheden omtrent het faillissement lag en een later geplande bodemprocedure zou uitkomst bieden.
Inmiddels waren de vele zeilinstructeurs en meerdere personeelsleden niet meer bereid om voor Zeilscholen.nl te werken en ook de accommodaties waren voor het bedrijf niet meer beschikbaar. Toen de drie aandeelhouders onderling ook ruzie kregen en bleek dat de botenexploitant geen boten meer wilde leveren was de chaos compleet en vroeg Zeilscholen.nl zelf het faillissement aan.

Betalingen en afspraken
Het heeft er alle schijn van dat de aandeelhouders het niet zo nauw met betalingen en afspraken namen en het aantal schuldeisers groeide. Zo verkocht Zeilscholen.nl vakanties van partnerbedrijven waar helemaal geen contract mee was. Op de website Zeilscholen.nl prijkte het schildje van de HISWA terwijl de branchevereniging haar samenwerking met Zeilscholen.nl twee maanden eerder had opgezegd. HISWA stuurde op 11 juni een persbericht rond waarin het misbruik van het keurmerk door Zeilscholen.nl werd gemeld.
Hans Willem de Lint gooit op de website Zeilscholen.nl nog even met modder naar oud eigenaar Snijders Blok en medeaandeelhouder Maarten van der Eijck door te melden dat de twee een reddingsplan en mogelijke overname tegen hebben gehouden, terwijl het leed al lang was geschied.

Initiatiefnemers reddingsplan
Het aantal boekingen bij één van de initiatiefnemers van het reddingsplan zeilschool de Morra uit Hemelum was, nog voor het reddingsplan werd gelanceerd, flink toegenomen. “Het initiatief werd niet om de boekingen of geld ontplooid, maar om de zeilvakantie van de kinderen zeker te stellen en de zeilscholenbranche een positieve uitstraling te geven”, zegt Remco van Hettema, eigenaar van Zeilschool de Morra.
Er zijn behoorlijk wat zeilscholen die hier aan mee wilden werken, maar de voorwaarde is dat de zeilschool CWO is aangesloten en het bedrijf in Friesland is gevestigd, gezien de provincie Friesland een flink steentje aan het reddingsplan bijdraagt. Het exacte bedrag dat ouders aan Zeilscholen.nl hebben over gemaakt is lastig te achterhalen gezien er volledige betalingen, deelbetalingen en storneringen hebben plaats gevonden, maar het loopt in de tonnen.

Het bedrijfsleven
Met het reddingsplan voor de vakantie vierende zeilkinderen is een groot drama afgewend. Helaas is er geen oplossing voor de vele leveranciers van Zeilscholen.nl, waarvan sommigen nog enkele tienduizenden euro’s tegoed hebben. Voor hen is het afwachten en hopen dat de curator nog mogelijkheden vindt.

Tessa HeerschopFriesland en zeilscholen zorgen voor 1.850 blije kinderen

Reageer