Niet meer dan 30 geïnteresseerden gingen 25 juni jl. op de uitnodiging, om de presentatie van de nieuwe stichting bij te wonen, in. Het gemêleerde gezelschap luisterde en becommentarieerde de drie sprekers kritisch.
Presentatie door aspirant-lid
De aftrap werd gegeven door aspirant-lid Luuk Wink. Wink begon enthousiast en met veel humor aan zijn presentatie. “De SWRTN is een brancheorganisatie die brede en toegankelijke diensten en services biedt aan bedrijven, organisaties en particulieren die actief zijn in de watersport, recreatie en toerisme”, vertelde hij. De stichting is in januari van dit jaar gestart en wil een groot aantal leden om zich heen verzamelen om zo sterk in de markt te staan. Voor die leden wil de SWRTN belangen behartigen en biedt een pakket aan diensten, zoals collectieve verzekeringen, een Arbo scan en juridische ondersteuning, aan.
Kritiek vanuit de zaal
Na een enthousiast verhaal van Wink merkte het publiek op dat een stichting geen leden heeft maar donateurs. Wink leek iets uit het veld geslagen en het was snel duidelijk dat hier noch door hem, noch door iemand van de stichting over na is gedacht. Opvallend was dat de oprichter van de stichting en huidige directeur Michel Bijlsma niet of nauwelijks het woord nam om Wink bij te springen om het kritische publiek te overtuigen van de juiste bedoelingen. Er was tevens niemand van het dagelijks bestuur van de stichting aanwezig, ook werden zij niet voorgesteld of genoemd in de presentatie. Gezien oprichter Bijlsma directeur van de stichting is geworden, is de positie van een voorzitter voor de stichting vacant.
Er was niets vernieuwends in het verhaal van de beoogde concurrerende branchevereniging. Juridische diensten worden geleverd aan alle ondernemers die een rechtsbijstand verzekering hebben. Ook als ZZP’er kan je gebruik maken van allerlei collectieve verzekeringen en zelfs sinds kort een pensioen veilig stellen, daar heb je geen brancheorganisatie voor nodig.
De versplintering in de branche doet het imago van de watersport geen goed. Ook het ontbreken van een garantiefonds voor gedupeerde particulieren die hun geld kwijt zijn na faillissement van een jachtwerf of, een recent voorbeeld, een zeilschool, maakt de branche er niet professioneler op. Maar helaas, ook in het verhaal van deze nieuwe stichting, geen woord daar over, terwijl dat innovatief zou zijn.
Sprekers
De tweede spreker, Peter Meijer, hield een aardig verhaal over subsidies en fondsenwerving. Het ontbrak hem echter aan de benodigde watersportkennis om zijn verhaal met specifieke voorbeelden voor de watersportondernemer kracht bij te zetten. De derde spreker, Edwin Adams, had een interessant verhaal over crowdfunding en gaf met Quickboats, die middels crowdfunding in een dag 250.000 euro ophaalde, een actueel voorbeeld uit de branche.
Keldering HISWA leden
Bij de HISWA is het ledental van bijna 1.200 leden gezakt naar iets minder dan 1.000 leden in 2014. Het bleek voor HISWA vereniging noodzakelijk om flink te snijden in afdelingen en afscheid te nemen van enige personeelsleden. De vraag is of er steeds minder ondernemers het belang van het HISWA schildje naast de voordeur zien, of dat door de recessie dure lidmaatschappen worden geschrapt. Volgens de SWRTN is de terugloop van het ledental bij de HISWA te wijten aan een stuk aandacht die de HISWA vergeet aan haar leden te geven, waardoor er veel leden ontevreden, of opgestapt zijn. Het lidmaatschap van de SWRTN bedraagt 900 euro per jaar, daarvoor zou je een behoorlijke portie aandacht mogen verwachten…
Branchevereniging voor en door watersporters…
HISWA werd opgericht in 1932 door jachtbouwers en toeleveranciers met als doel één nationale watersporttentoonstelling te organiseren. De bootbezitter relateert HISWA nog altijd met een watersportbeurs, in het voorjaar in de RAI en in het najaar tegenwoordig op de oude NDSM werf. HISWA vereniging is echter de branchevereniging voor de watersportindustrie en verleent haar naam aan de beurs in de RAI. Haar ‘eigen’ bootshow wordt georganiseerd door HISWA Multimedia en is de HISWA te water. Het personeel van de HISWA bestaat uit mensen met een passie voor de watersport, iets waar het de sprekers van de SWRTN aan ontbrak. HISWA vereniging werkt met een aantal regiomanagers die bij de watersportondernemers goed bekend zijn. Ook over de HISWA vereniging zijn ondernemers ronduit kritisch, maar zij weten wel dat het stuk voor stuk watersportprofessionals zijn waaruit het HISWA team bestaat. Dat is bij SWRTN nog niet aan de orde, en of ze het voor elkaar gaan krijgen … eerst zien dan geloven!