Nooit meer zeeziek door vier aanpassingen aan het schip

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

Een Noors onderzoeksteam heeft een luxeschip ontwikkeld dat zelfs in een storm stil kan liggen. Met een sensorgestuurde watertank, speciale schroeven en een unieke romp meot het uit zijn met de ergste deining en zeeziekte.

Het blad Wetenschap in Beeld nr. 6 besteedt een reportage aan het tegengaan van rollende schepen in stormen. Ze zochten uit hoe voorkomen kan worden dat de bemanning zeeziek wordt en een schip zijn lading verliest in een storm, zoals bij containerschepen nog weleens voorkomt. Maar ook keken ze naar methodes geschikt voor kleinere schepen, zoals zeilschepen en motorboten.

Die vier methodes om nooit meer zeeziek te worden zijn:

1. Paravaan

Paravanen zijn net vliegers, maar dan onderwater: Een stuk hout of plastic hangt aan een lijn vanaf het shcip. Met een aantal van dit soort lijnen aan weerszijden van het schip is het zwaartepunt stabieler.

2. Vleugel voor de stabilisatie

De stabilisatievin steekt uit een holte in de ormp onder het wateroppervlak. Hij snijdt in de gewenste hoek door het water, zodat het schip hoger of lager komt te liggen. Vliegtuigvleugels werken volgens hetzelfde principe.

3. Slingertank

De slingertank is een simpele versie van de nieuwe U-tank. De tank met water staat op de bodem of op het dek van het schip. Als het schip kantelt, zal het water in de tank de tegengestelde kant op golven en het schip zo stabiliseren.

4. Slingerkiel

Langwerpige vinnen aan weerszijden van een schip op de overgang van de bodem naar de wand vangen de ergste golfslag op.

Luxeschip dat stil ligt

Het werkschip van de Noren dat in 2015 wordt gedoopt, maakt zelf golven met een U-tank. Hoewel het ruw weer is, blijft het schip stabiel liggen. Het trekt zich niets aan van de golven die tegen de romp slaan.

Lees meer over het nieuwe schip in Wetenschap in Beeld of kijk naar de video:

Tessa HeerschopNooit meer zeeziek door vier aanpassingen aan het schip

Reageer