Roman Abramovich verkoopt zijn superjacht voor 185 miljoen dollar

In Coverstory, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

Superjacht Luna staat achter de schermen te koop, maar er zijn ook geruchten dat ze eind juni al werd verkocht aan een geheimzinnige Azerbeidzjan. Quote meldt dat ze is verkocht aan Farkhad Akhmedov, een oligarch uit Azerbeidzjan. Momenteel ligt het schip voor de kust van het Italiaanse Porto Cervo, waar ook Bill Gates deze week werd gespot op vakantie aan boord van een superjacht.

Luna

Het superjacht Luna is een explorer, wat inhoudt dat ze geschikt is voor lange reizen door het poolgebied. De miljardair vaart er echter niet mee in de ijszeeën van Rusland, maar rond Noord-Amerika.

Roman Abramovich, bekend als eigenaar van voetbalclub Chelsea, haalde zijn 114-meter lange custom built schip in 2010 op bij werf Lloyd Werft and Stahlbau Nord Shipyards in Duitsland. Ze moest zijn vorige explorer jacht Le Grand Bleu vervangen. Nu staat het schip te koop voor 185 miljoen dollar.

IJsbreker

Luna is een stalen ijsbreker, superjacht en bevoorradingsschip in één. Ze zit in de hoogste klasse van schepen die bestand zijn tegen het ijs in het poolgebied, ze heeft enorm veel opbergruimte voor proviand, apparatuur en personeel én toch is luxe ingericht.

Luna werd gebouwd bij een echte scheepswerf en geen superjachtwerf, omdat ze meer scheepskwaliteiten dan luxe bootkwaliteiten moet bezitten. Ook het naval design kwam van een gerenommeerde ontwerper voor werkschepen, Blue Ocean Yacht Management. De styling kwam van Newcruise, Donald Starkey ontwierp het interieur.

Hybride superjacht

Luna is hybride en vaart op diesel en elektriciteit, zodat ze fluisterstil door het poolgebied kan manoeuvreren. Op die manier kunnen de gasten aan boord optimaal genieten van de natuur. Overigens hoeven die gasten niet de hele weg mee te varen vanaf het vaste land, want Luna heeft twee helikopterplatforms aan boord. Daarnaast is er een garage voor een derde helikopter.

Wie van boord wil om de natuur te ontdekken, kan gebruik maken van de tenders in één van de twee garages.

*Alle miljardairs zitten deze zomer in Porto Cervo, lees het artikel op Bootblog*

Luxe Luna

Op het grote opendek ligt het zwembad, dat naar gelang overdekt gemaakt kan worden. Naast het zwembad zijn grote zonnebedden. Het schip mag dan bedoeld zijn voor ontdekkingsreizen naar koude gebieden, ze zal ook vaak genoeg in warme havens te vinden zijn.

Crew

Het 114-meter lange explorer yacht heeft maar liefst 49 crewmembers. Dat is enorm veel voor een superjacht. Maar het is te begrijpen, want wanneer je drie helikopters aan boord hebt, moet je ook drie piloten meenemen. En de 18 gasten gaan echt niet zelf koken, dus in de keuken staan de chef-kok (liefst met minimaal 1 Michelinster achter zijn naam) en zijn souschef. Overigens staat er ook een barbecue op het dek, voor als de gasten alle kaviaar en oesters zat zijn en een keertje onvervalst hamburgers willen eten van de grill.

De motor heeft onderhoud nodig, dan heb je nog een kapitein die vaart, maar omdat het schip non-stop doorvaart naar het Noorden, heb je waarschijnlijk twee kapiteins nodig. Reken daar je stuurmannen bij, navigators en matrozen en je hebt alweer een paar extra hutten nodig.

Daarnaast heb je als Rus natuurlijk altijd je eigen beveiliging mee, willen vrienden wel een extra kamer voor de nanny en moet je ook zeker niet vergeten dat je vrouw zich iedere dag laat opmaken door een stylist en laat knippen door haar kapper. Je denkt nu: Hoe blijven die mensen in vorm? Daar heb je de personal trainer voor en na afloop van een workout in de gym aan boord ga je naar de spa, waar je een heerlijke massage krijgt. Het kost wat ruimte, maar aan boord van het jacht is gelukkig het hele onderdek ingeruimd voor het personeel. Die slapen in kleine hutten met twee tot vier personen in stapelbedden en hebben een simpele huiskamer om bij te kletsen met elkaar. Niet te lang natuurlijk, want ze moeten wel 24 uur per dag voor de eigenaar klaarstaan. Het leven aan boord van een superjacht is nu eenmaal niet hetzelfde voor de gasten als het personeel.

Speelgoed

De meeste superjachten in het Middellandse Zeegebied hebben diverse gadgets aan boord en ook de exlorer van Abramovich heeft niet bezuinigd op speelgoed. Drie jetski’s en twee seabobs zijn geschikt voor feesten in warm water. In de garage liggen er zes tenders en die zijn snel genoeg om achter te waterskiën. Wie wat minder snel over het water wil racen, kan een kayak of waterfiets meenemen.

De echte avonturiers maken gebruik van één van de zes Scuba-duiksets, geschikt voor in koud water. Overigens is er een professionele duikinstructeur aanwezig aan boord, want onderwater de zee verkennen in het poolgebied is een apart vak. Wie dit eng vindt, kan een snorkelset opdoen en zich verwonderen over de ongerepte onderwaterwereld.

Wie met een zonnesteek of in een sneeuwstorm liever aan boord blijft, kan zich vermaken in de bioscoop, waar diverse filmkanalen via de Satelite TV worden doorgestuurd. Anders kun je wellicht op je laptop een filmpje kijken, want ook wifi is aanwezig in het gehele schip. ’s Avonds kun je dansen in de discotheek, waar een professionele dj die wordt ingevlogen de leukste dansnummers draait. Want op een superjacht moet je feesten, niet stilzitten. Zelfs in het poolgebied.

*Lees hier het artikel: Superjacht Sunglider II van failliete Ger Visser op de veiling*

Diep

Luna is 17,70 meter breed en heeft een diepgang van maar liefst 5,97 meter. Ze kan dus niet overal aanleggen en de kapitein moet goed oppassen dat ze niet vastloop in ondiep water. Met haar motor behaalt ze 18,90 knopen, de kruissnelheid is 16 knopen.

Hotel

Superjacht Luna is eigenlijk een drijvend hotel, waar de echte ontdekkingsreizigers uit het begin van de eeuw jaloers op zouden zijn. Met dit schip naar het poolgebied gaan is de meest luxe manier van reizen (voor de gasten, niet het personeel). Geen gehannes met zeilen, geen angst dat een houten schip breekt in het ijs of vastvriest, geen kou, honger of slaapgebrek in te kleine hutten. Op deze manier is het poolgebied bezoeken geen zware onderneming, maar een leuk uitje voor de hele familie. Maar aan al die luxe zit wel een prijskaartje. Abramovich verkoopt zijn pareltje Luna voor maar liefst 185 miljoen dollar, zo’n 138 miljoen euro. Of de oligarch een nieuw schip heeft aangeschaft dat haar gaat vervangen, is niet bekend.

Technische details Luna
Naam: Luna
Type: Motor Yacht
Model: Custom
Subtype: Long Range Expedition
Bouwer: Lloyd Werft
Naval Architect:
Buitenkant ontwerp: NEWCRUISE Yacht Projects & Design
Interieur ontwerp: Donald Starkey
Jaar: 2010
Vlag: Verenigd Koninkrijk
Klasse: SOLAS
Hull NB: 111

Afmetingen
Lengte over alles: 114.20m (374’8 “ft)
Breedte: 17.70m (58’0 “ft)
Diepgang (max): 5.97m (19’7 “ft) 

accommodaties
Gasten: 18
Hutten Totaal: 9
Bemanning: 49

Bouw 
Materiaal romp: Staal
Opbouw: Aluminium
Dek: Teak 
Aandrijving: Twin Azipods

Prestaties & Mogelijkheden
Maximum snelheid: 18,90 kts
Kruissnelheid: 16.00 kts 
 
Gadgets
Seabob
JetSki
WaterSki
Scuba Diving Equipment
Hengels en ander vismateriaal
kajakken
fietsen
Snorkelsets
Barbecue
iPod-dock
sateliet TV
WiFi
SATCOM 
Jacuzzi (op het dek) en zwembad

Tessa HeerschopRoman Abramovich verkoopt zijn superjacht voor 185 miljoen dollar

Reageer