Recordaantal van maar liefst 1.79 miljoen Britten gaat op cruisevakantie

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

De Britten wonen op een eiland en zijn niet bang voor een boottrip op vakantie. Maar dat er zo veel Britten op cruisevakantie zouden gaan, had zelfs de industrie zelf niet verwacht. De cijfers werden bekend gemaakt naar aanleiding van een nieuwe documentaire over cruiseschip Royal Princess dat in juni werd gedoopt door prinses Kate. De vierdelige documentaire kijkt achter de schermen van het drijvende hotel en werd deze zomer uitgezonden op ITV.

Gigantische groei aantal passagiers

Het aantal passagiers in de cruisesector steeg de afgelopen vijf jaar met 21 procent naar 1,79 miljoen Britse reizigers in 2013. De topbestemming is het Caribisch gebied, gevolgd door de Middellandse Zee en Europa. Daarnaast zijn verre bestemmingen als Australië, Nieuw-Zeeland, Alaska, Azië en Zuid-Amerika in opkomst. Een gemiddelde cruise duurde 7,2 dagen.

Populair

Passagiers gaven aan in een onderzoek dat ze kozen voor een cruise omdat ze waar krijgen voor hun geld, veel bijzondere bestemmingen bezoeken en reizen, maar slechts één keer hun koffers hoeven uitpakken. Ook het lekkere eten wordt geprezen aan boord van het varende resort. Daarnaast kun je als passagier zelf je reis indelen, zowel relaxen als een actieve vakantie zijn mogelijk aan boord van een cruiseschip.

Steeds meer megacruiseschepen

Megacruiseschepen kunnen meer dan 3000 passagiers meenemen en worden steeds populairder. Omdat ze zo groot zijn is er veel entertainment aan boord en zijn de reizen vrij betaalbaar. Wie ouderwets wil reizen met luxe kiest liever voor een relatief klein cruiseschip met maximaal 3000 passagiers.

Het grootste cruiseschip ter wereld is het 362-meter lange Allure of the Seas van Royal Caribbean International. Dit schip weegt maar liefst 225.300 ton, kan 6296 passagiers in 2700 kamers meenemen en 2384 crewmembers.

Royal Princess

Royal Princess is een megacruiseschip en kan meer dan 6000 mensen meenemen, waarvan 3600 passagiers. Ze weegt meer dan 225.300 ton en heeft 2700 kamers. Het vijfsterrenschip van 330 meter lang heeft maar liefst 17 dekken, tien restaurants, twee zwembaden, een bibliotheek, bioscoop, casino, internetcafé, kapsalon, kunstgalerie, sauna, schoonheidssalon, theater en zes whirlpools. De diepgang van het cruiseschip is 8,5 meter, dus ze kan niet iedere haven binnenvaren ze vaart voornamelijk rond Noord-Amerika.

Groei

In Nederland hoopt de cruisesector in 2015 te groeien naar 160.000 passagiers. De haven van Rotterdam bouwt op dit moment extra steigers voor grote cruiseschepen en ook IJmuiden aast op nieuwe passagiers. Amsterdam wil juist de grote schepen weren uit de stad, omdat ze op het IJ voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. De Cruise Terminals Amsterdam (Amsterdam en IJmuiden) ontvingen 276.912 passagiers in 2013. Hiermee staat Nederland in de top 10 van populairste bestemmingen in Europa.

Recordaantal passagiers

Volgens het Economic Contribution Report 2014 van CLIA Europe boekten een recordaantal 6,4 miljoen Europese passagiers een cruisevakantie in 2013, dit is 30% van het wereldwijde, totaal aantal cruisepassagiers.

Europa is een belangrijke bestemming voor cruiserederijen. Inmiddels schepen bijna 6 miljoen cruisepassagiers in een Europese haven in, dat is 5,2% meer dan in 2012. Circa 5 miljoen van hen zijn Europeaan, de resterende miljoen is afkomstig uit de rest van de wereld.

Het aantal Engelse passagiers is gestegen naar 1,79 miljoen passagiers. Het aantal Duitse passagiers dat op zeecruises meegaat, is omhoog gegaan naar 1,69 miljoen mensen, een stijging van 9,2%.  In 2013 werden 69.000 Belgische cruisepassagiers genoteerd. Dat is stijging van maar liefst 25% ten opzichte van het jaar ervoor (55.000).

Tessa HeerschopRecordaantal van maar liefst 1.79 miljoen Britten gaat op cruisevakantie

Reageer