Tijd voor een goed boek op het water

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

De nieuwe boeken die de L.J. Harri, Observator Watersport en Watersportmedia met zich meenemen naar de Hiswa te water* van 2 t/m 7 september op het NDSM-eiland, zijn:

*Sommige boeken zijn ook als e-book beschikbaar

Liefde voor de leegte – Zen voor Zeilers

Een lofdicht op de vrije horizon, een ode aan de zee. Maar ook een kruistocht tegen de vertrutting van de ongerepte ruimte en de verkwanseling van het open Hollandse landschap.

Een liefdesverklaring aan het Wad. En een pleidooi voor ruimte in gesprekken, voor luisteren en voor openheid in plaats van regeldwang.

Dit boek is niet zomaar onder één noemer te vangen. Het is een boek met prachtige korte verhalen, scherpe columns, hilarische belevenissen en verstilde gedichten. En vooral een boek over leven op het water, over leiderschap aan boord en daarbuiten. En natuurlijk over de Zen van het Zeilen.

Peter Fokkens verhaalt over de zee en de menselijke eigenschap om van alles te regelen.

Maar, we hebben de wind niet in de hand…

Baltic coasts of Germany -Nicholas Hill

De Britse zeiler Nicholas Hill neemt de lezers mee naar zijn favoriete vaargebied: de zuidelijke kusten van de Oostzee. Het landschap van de Duitse – en Deense kust kent vele havens en beschut vaarwater. Hill maakt zijn eigen keuze en  geeft alle nodige informatie. Uitstekende informatie die nog niet in het Nederlands verschenen is. Engelstalig! Vaargebied: Lübeck, Wismar, Rostock, Rügen, Usedom, The Bodden and The Haff.

Zeven dagen alleen op een zandplaat – Jaap Kiers

Zoals Godfried Bomans en Jan Wolkers in 1971 op Rottumerplaat

Avontuur: Met een scheepje naar een eenzame zandplaat in de Waddenzee varen, droogvallen daar in totale afzondering zeven dagen blijven. Jaap Kiers speelde een week lang de hoofdrol in zijn eigen Robinson Crusoë-film, een jongensdroom. Maar toch is deze held uit het beroemde boek van Daniel Defoe niet de belangrijkste inspiratiebron.

Dat waren Godfried Bomans en Jan Wolkers, die in 1971 ook precies zeven dagen in een tentje alleen op Rottumerplaat gebivakkeerd hebben. Elke dag werden zij geïnterviewd door de toen eveneens beroemde radiopresentator Willem Ruis. Prachtige radiouitzendingen waren dat; ‘realityradio’ voordat het woord bestond.

Hoe is het om zeven dagen helemaal alleen te zijn? Het is nu vast heel anders dan 40 jaar geleden. Wat moet je al die tijd op die plaat doen? Je rot vervelen? Wordt alleen-zijn, zonder contact met anderen, niet snel eenzaamheid? Allemaal vragen. Voor antwoorden is er maar één oplossing: doen!

Jaap Kiers noteerde zijn belevenissen en vergeleek die met zijn illustere voorgangers. E-boek met filmpjes van de ervaringen op het Wad, foto’s en kaartjes. En een terugblik op de ervaringen van Bomans en Wolkers. 

Van krantenjongen tot zeezeiler –  Lars Bosma

Van Friesland naar Deense eilanden

Lars Bosma was nog maar 14 jaar oud, maar barstte van de zeilambities. Hij zeilt in Friesland en heeft een ‘sluisverbod’, zijn ouders weten maar al te goed dat Lars op zoek is naar wijdere wateren. Het komt er toch van; het eerste jaar op het IJsselmeer. Het scheepje waar Lars mee zeilt is volgens vele zeilers veel te klein voor groot water; een wel 17 hele voeten lange Leisure.

Zelden was een leercurve steiler, het vergaren van ervaringen veelzeggender en een zeiltoekomst alsmaar duidelijker. Het jaar na de eerste IJsselmeertocht brengt Lars zijn Little Blue naar de Wadden. Voor het eerst droogvallen, varen op getij en solo op groot water. De groei van zeiljongen naar avontuurlijke schipper krijgt vorm en daarmee groeien ook de ambities: Op eigen kiel naar Denemarken. Twee maanden solo, dat betekent iets voor een 17-jarige zeiler. Niet alleen nautisch moeten hindernissen genomen worden, maar ook sociaal. Hoe red je je alleen in een vreemd land? Is solozeilen niet eigenlijk een eenzame bezigheid? En waar vind je leeftijdsgenoten?

Lars zeilt een rondje om de Deense eilanden en langs de Zweedse westkust. Voor zeilers met aanzienlijk grotere jachten en met veel meer ervaring al een lastig avontuur. Lars slaat zich moedig heen door tegenvallers, slecht weer, tegenwind en af en toe eenzaamheid. Maar nog veel belangrijker is het ongeremde genieten van de boot, vaarwateren en in havens en op ankerplaatsen.

Vaargids Westelijke Waddenzee – Nieske Blaauw

Een mooier vaargebied dan ons eigen waddengebied is er volgens velen niet. Met alle tips en ervaringen uit deze vaargids kun je van wal steken om het Westelijk Waddengebied te ontdekken. In het e-boeken vinden we een complete routeplanning voor alle populaire routes en alle havens en ankerplaatsen. Ook in het e-boek informatie over droogvallen en ankeren. Veel praktische tips voor het wadvaren en zelfs ook leuke bezienswaardigheden. Met links en filmpjes krijgt de lezer alle informatie aan boord.

Dochters van Kaap Hoorn –  Aad Twigt          

Met een ziekmakende klap dondert de Helena Christina van een breker in een golfdal. Onze jarenlange droom om Kaap Hoorn te ronden lijkt nu in een nachtmerrie te veranderen. Zo dichtbij en toch zo ver weg.

Met de kinderen via Kaap Hoorn de wereld rond zeilen. Is dit een familiedroom: Het gezin Twigt, bestaande uit Aad, Hella en de kinderen Agnita en Alies, maakte deze droom waar met als hoogtepunt het rondzeilen van de beruchte en beroemde kaap.

Na het ronden van Kaap Hoorn krijgen Agnita en Alies door Engels zeilers de ‘Daughters of Cape Horn trophy’ aangeboden. De meiden zijn dan respectievelijk 11 en 8 jaar oud.

Dit boek gaat niet alleen over de wereldreis met de ‘Helena Christina’, maar vertelt ook over de keuze en de bouw van de boot. En het creëren van een inkomen voor en tijdens de reis om hun droom te kunnen verwezenlijken. Vrijheid staat of valt nu eenmaal ook uit een stukje financiële onafhankelijkheid.

Het is niet een opsomming van ‘daar zijn we geweest; en ‘wij hebben dat gezien, maar een eerlijk verhaal over de moeilijkheden die ze hebben moeten overwinnen. De stormen en de angsten over de kinderen. De spanningen binnen het gezin zowel op zee als in de havens. En talloze ontmoetingen met andere zeilers en wereldburgers.

Aad Twigt en zijn vrouw Hella laten in dit boek zien dat je met een gezin met jonge kinderen dromen kun verwezenlijken en dat die dromen kunnen leiden tot een ervaring waar je de rest van je leven op kunt bouwen.

Langs de kust – Thijs Broer

In stormbuien en windstiltes, door de drukbevaren scheepvaartroutes voor Rotterdam en tussen de stille zandplaten op het Wad; maandenlang voer Thijs Broer in zijn zeiljachtje langs de kust van Nederland. Hij vond zijn weg van Zeeuws-Vlaanderen tot Delfzijl, en sprak met zeelieden, vissers, loodsen, duikers, zeezeilers, marinemensen, reders en redders.
Hoe is het om op en met de zee te leven? Hoe heeft de relatie tussen de Nederlanders en de zee zich de afgelopen decennia ontwikkeld? En wat betekent dat voor ons zelfbeeld? Langs de kust is het levendige, persoonlijke verslag van een zoektocht naar wie we zijn: kustbewoners die de zee opnieuw moeten ontdekken.

Handboek splitsen van moderne lijnen – Jan-Willem Polman

Dit handige en instructieve boek is een nieuw standaardwerk voor het gebruik van moderne lijnen. Door de komst van nieuwe, sterkere kunststofvezels zijn de toepassingsmogelijkheden van touwwerk in de watersport drastisch veranderd. Afgezien van het verschaffen van uitgebreide informatie over de eigenschappen, toepassingen en kenmerken van alle beschikbare lijnen gaat het boek uitvoerig in op de verschillende splitstechnieken. Alle basistechnieken worden stap voor stap uitgelegd aan de hand van duidelijke instructiefoto’s. Van het maken van oogsplitsen en soft-shackles van Dyneema tot het verjongen van schoten en vallen – alles komt aan bod en wordt duidelijk en overzichtelijk behandeld. Onmisbaar aan boord van elk modern jacht, en voor de handige toerzeiler maar ook de fanatieke wedstrijdzeiler!

Het complete splitshandboek

Splitsboek van On Deck vol praktijk informatie, tips en duidelijke splitshandleidingen. De meest eenvoudige manier om een lijn ergens aan te bevestigen is het leggen van een knoop. Een knoop heeft echter als nadeel dat de breeksterkte van de lijn met ruim 50% afneemt. Een goede splits behoudt ten minste 90% van de breeksterkte van een lijn en ziet er bovendien netjes uit. Het splitsen van moderne lijnen is niet moeilijk. Het vergt alleen oefening en een goede uitleg. Al vele jaren geeft On Deck splitstrainingen en splitsen wij lijnen voor de meest uiteenlopende schepen en toepassingen. Onze kennis en ervaring hebben wij vastgelegd in duidelijke handlei?gen en voor u gebundeld in een boek. Met deze handleidingen kunt u zelf lijnen aan boord splitsen. Van het klassieke 3-strengs tot aan de moderne Dyneema lijnen. Het complete splitsboek staat vol informatie, tips en duidelijke splitshandleidingen. Kortom een ideaal boek voor aan boord.

Vier Zomers Zeilen – Henk Bezemer

Behalve een boeiend verslag van een ongelooflijk avontuur op zee is Vier zomers zeilen ook een onmisbare kennisbron met betrekking tot zeemanschap en navigatietechniek. Dit boek is een heruitgave van de zeilklassieker waarin Henk Bezemer zijn beroemde expedities op het jacht Zeilen beschrijft. Wat maakt een jacht zeewaardig, en wat kun je doen als al je navigatieapparatuur uitvalt? Hoe navigeer je zonder kompas, en wat doe je als je je mast verliest of aan de grond loopt? Henk Bezemer neemt de lezer mee op avontuur en beantwoordt deze vragen vanuit de praktijk. De essentie van goed zeemanschap, inzichtelijk gemaakt in een rijk geïllustreerd en pakkend geschreven boek.

Twaalf voetsjol, 100 jaar klasse

In een beperkte oplage zal De Twaalfvoetsjollenclub in 2014 het gedenkboek “Twaalfvoetsjol, honderd jaar klasse” uitgeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de twaalfvoetsjol als wedstrijdboot in Nederland. Het boek schetst in woord en beeld de geschiedenis van een uitzonderlijk houten wedstrijdzeilscheepje, de oudste onveranderde eenheidsklasse van Nederland die nog steeds springlevend is. Generaties lang is de jol de verenigingsboot geweest waarin je zeilen leerde. Onlosmakelijk hiermee verbonden is de geschiedenis van de twaalfvoetsjollenzeiler die de fijne kneepjes van het wedstrijdzeilen leerde in, met recht genoemd, de onsterfelijke klasse.

De Hiswa te water is van 2 t/m 7 september in Amsterdam.

Tessa HeerschopTijd voor een goed boek op het water

Reageer