Nederland organiseert Sail Londen deze week

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

In Greenwich, het maritieme hart van Londen, worden ruim 1 miljoen bezoekers verwacht. Initiatiefnemers van deze Sail zijn Laurens Winkel en Paulus Mooyman van het Nautisch Evenementen Bureau in Amsterdam. Laurens Winkel: “In 2010 hebben wij de burgemeester en chief executive van Greenwich uitgenodigd om naar Sail Amsterdam te komen waar wij de vaararrangementen verzorgden. Ze waren meteen enthousiast.”

Getijdesverschil complex

Het grote getijdeverschil bij de stromende rivier maakt de organisatie van Sail Royal Greenwich extra complex. Sinds vier jaar wordt daarom al nauw samengewerkt met de lokale autoriteiten. In 2012 en 2013 is getest met een kleine groep Nederlandse Tall Ships. Zij investeerden mee in de samenwerking en de ontwikkeling van de Britse Sail.

Paulus Mooyman: “De ‘Royal Borough of Greenwich’ toont nu lef om hun maritieme historie op deze wijze te laten zien. Wij organiseren het evenement op het water, Greenwich op het land. We verwachten een zeer succesvol sail evenement neer te kunnen zetten”.

Ondertussen wordt bij het Nautisch Evenementen Bureau ook alweer vooruit gekeken. In 2017 wacht een volgende grote editie van Sail Royal Greenwich in Londen en in de ‘tussenjaren’ worden kleinere Tall Ship evenementen gepland, waarvan de eerstvolgende direct na Sail Amsterdam plaatsvindt.

Nederlandse zeilschepen

De Nederlandse zeilschepen die in ieder geval te zien zijn tijdens de Engelse Sail:

Iris uit 1916 voer tussen 1920 en 1975 als vrachtschip in de Baltische zee.

Jantje Jantje heette voorheen Ennie en Appie. Ze was origineel een vissersschip.

Maybe Dit traditionele zeilschip werd in 1933 gebouwd bij De Vries Lentsch in Amsterdam. Ze is geschikt om rond de wereld te varen.

Mercedes Een prachtige tweemaster uit Nederland. 

Morgenster De originele naam van dit tallship was Vrouwe Maria, ze voer als visserschip op de Noordzee voordat ze werd omgebouwd tot zeilschip met trainees. 

Oosterschelde Oosterschelde is net terug van een reis rond de wereld. Ze is het grootste gerestaureerde zeilschip van Nederland.

Tecla voer samen met Oosterschelde rond de wereld. Het schip is bijna 100 jaar oud. Ze is wellciht niet extreem groot, maar wel snel en won diverse Tallship Races en regattas.

Nautisch evenementen bureau

Het Nautisch Evenementen Bureau organiseert sinds 1994 vaararrangementen tijdens grote nautische evenementen zoals Sail Amsterdam, Sail de Ruyter, Volvo Ocean Race, Sail Den Helder, Sail Royal Greenwich, Sail Antwerpen en DelfSail.

Tessa HeerschopNederland organiseert Sail Londen deze week

Reageer