Als miljonair wel de lusten, niet de lasten

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Regatta’s

Een beetje miljonair is aanwezig bij de regatta’s in Zuid-Frankrijk, bezoekt een bootshow in Amerika en geniet van het helderblauwe water van het Caribische gebied. Maar helaas kosten al die luxe vakanties wel veel tijd. And time is money, zeker in het leven van een schatrijke miljonair. Een optie is dan je schip vast vooruit te sturen met een crew aan boord. Die zorgen voor het onderhoud, je gasten en varen het schip van zeilwedstrijd naar bootshow. Maar dan moet je wel je crew vertrouwen en hopen dat ze niet in een storm belanden…

Gevaar

Een gevaar bij het varen met een zeilschip over de oceaan, is dat ze beschadigd raakt. Daarom kiezen steeds meer booteigenaren voor transport per vrachtschip. Het Nederlandse bedrijf Sevenstar is al jaren de bekendste vervoerder van luxejachten over de oceaan. Jaarlijks vertrekt een groot aantal jachten in de winter uit Europa op weg naar het Oosten, zoals Phuket in Thailand of het Caribisch gebied. Vanaf komend jaar wil de transporteur meer aandacht voor de kleinere afstanden. Van regatta naar regatta en van bootshow naar bootshow, het is allemaal mogelijk volgens de transporteur.

Willem-Alexander

Sevenstar is een samenwerking aangegaan met de werf Contest. Met het luxe zeiljacht Contest 42CS zal een kleine miljonairsroute gevaren worden, die langs alle grote evenementen zeilevenementen gaat. De 12,85 meter lange Contest42CS werd vorig jaar gepresenteerd op de Hiswa te water en zelfs bezocht door Koning Willem-Alexander. Het schip heeft inmiddels de European Yacht of the Year Award gewonnen en draagt de titel ‘Best Import Boat of the USA’.  Het schip met dubbel stuurwiel is gemakkelijk te varen en je hoeft dus geen extreem goede zeiler te zijn om te genieten van dit jacht. Een ideaal schip voor een miljonair die wel wil varen, maar ook wil genieten.

Bootshows

De cruiser Contest42CS was niet alleen afgelopen week te zien op de Hiswa te water, maar zal diverse andere bootshows aandoen in de wereld. Het zeiljacht wordt nog dit jaar getoond op de bootshows in Annapolis, Fort Lauderdale en Miami.  

Na de luxe bootshows vertrekt het schip op transport naar de Cariben. Daar gaat ze verschillende regatta’s varen, waarbij VIPS worden uitgenodigd om mee te varen. Doel is miljonairs over te halen om ook een zeiljacht te kopen en te laten transporteren van show naar show met Sevenstar. Het voorbeeld rondje om de wereld moet aantonen dat het vervoer allemaal heel soepel gaat en je als miljonair rustig kunt invliegen en je schip dan in goede staat aantreft. Wel de lusten, niet de lasten.

Sevenstar

Sevenstar is geen onbekende in de botenwereld. Het vervoersbedrijf te water bestaat al meer dan 25 jaar en heeft wereldwijd kantoren en agentschappen. Het bedrijf is onderdeel van de Spliethoff Groep in Amsterdam, die een eigen vloot heeft van 100 schepen. Gemiddeld vervoert Sevenstar maar liefst 1500 jachten per jaar uit meer dan 100 havens in 40 landen. De schepen zijn maximaal 60 meter lang of 650 ton zwaar. Vooral het stuk bij de Golf van Aden, waar veel piraterij voorkomt, willen privé eigenaren van jachten overslaan als ze hun schip wereldwijd vervoeren. Maar ook de Trans-Atlantische oversteek is een lange reis, die veel mensen liever vliegen dan zeilen.

Wereldreis

De wereldreis van de Contest 42CS start met het vervoer naar Amerika, waar het schip wordt gepresenteerd op de United States Sailboat Show in Annapolis van 9 t/m 13 oktober. De wereldreis eindigt in Nederland met de deelname aan de 24-uur race in augustus 2015.

Technische details Contest 42CS:

Lengte over alles: 12,85 m
Maximale breedte: 4,15 m
Verplaatsing: 11.000 kg
Normontwerp kiel: 2,20 m
Diepgang ondiepe kiel: 1,80 m
Brandstoftank: 250 ltr
Watertank: 480 ltr.
Motor, Yanmar: 40 kW

Tessa HeerschopAls miljonair wel de lusten, niet de lasten

Reageer