Superjacht Star is een geweldig concept – maar is het haalbaar?

In Coverstory, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

Superjacht Star heeft een opvallend design dat we nog nooit eerder zagen op zee. De 132 meter lange ster is bijzonder, superdeluxe en kan bovendien echt gebouwd worden. We vragen ons af welke miljardair het lef heeft dit opvallende superjacht te laten bouwen.

Superjacht star is 132 meter lang en heeft een opvallende diepgang. Daarnaast is de inrichting voor de gasten wat krap ingedeeld en vragen we ons af of de motoren wel op de juiste plek zitten. Het schip is dan ook niet ontworpen door een jachtbouwer, maar een designer die weleens wat anders dan een huis wilde ontwerpen.

Café

Superjacht star is een concept van designer Igor Lobanov, Alex Malybaev van brandingbureau FIRMA en nautisch engineerbureau BMT Nigel. Igor en Alex wisselden in een café gedachten over boten en kwamen tot de conclusie dat voor mensen van buiten de maritieme industrie, alle jachten er hetzelfde uitzien. Opvallend genoeg zagen ze geen invloed van moderne architectuur of technologie terug in superjachten. Samen begonnen ze te brainstormen over wat mogelijk zou zijn op een modern jacht.

Ontwerper Alex tekende voor de grap het idee voor een superjacht op een servetje en vroeg aan Igor of zijn schets een mogelijk ontwerp voor een schip zou kunnen zijn. Alex had al ervaring met moderne architectuur, product- en autodesign, maar een boot had hij nooit eerder ontworpen. Igor was zo onder de indruk van de schets, dat hij besloot het erop te wagen en de haalbaarheid te testen.  Gezien het huidige resultaat was dat een goede zet. Het uiteindelijke superjacht star is vernieuwend, modern en vooral opvallend. En daar houden wij wel van.

Privé

Superjacht star is ontworpen als een privéjacht, maar kan ook als exclusief hotel in de charter gezet worden. Het 132 meter lange schip is maar liefst 60 meter hoog. De bedoeling is dat door de symetrische vorm het schip helemaal om haar eigen as kan draaien. Aan allebei de kanten van het schip zitten namelijk schroeven. Gewoon om indruk te maken, want het is natuurlijk niet echt nodig. Maar de Taj Mahal was ook een prestigeproject en daar klaag ook niemand over.

Kunst

“Historisch gezien is jachtontwerp een combinatie van kunst en wetenschap”, zegt James Roy, directeur yacht designbij BMT Nigel Gee. “Superjacht star is een interpretatie van dit principe. We hebben het geluk om in een tijdperk te leven waarin de technologie zo geavanceerd is, dat we brutale ontwerpen kunnen maken. We laten met dit jacht zien aan toekomstige klanten dat alles mogelijk is en we avontuurlijk te werk gaan. Je kunt bijna stellen dat werkelijk alles mogelijk is.”

Uiterlijk

Wat vooral opvalt is dat je niet direct de aparte dekken ziet op het schip. De buitenkant is beschermd door een speciale constructie, waarbij wel voldoende ruimte is voor ramen. De hoge elegante punt in het midden valt natuurlijk direct op, zeker wanneer je weet dat deze maar liefst 61 meter hoog is. Hierdoor is er ruimte voor tien dekken aan boord.

De cijfers

Superjacht star heeft maar liefst 350 m2 aan interieur ruimte. Het schip weegt 9000 bruto ton en heeft een maximale snelheid van ongeveer 18 knopen. Dat is niet extreem snel, maar genoeg voor een brandstofslurpend superjacht. Het schip heeft een bereik van maar liefst 5000 nautische mijlen bij 14 knopen. Meestal hebben superjachten rond de 4000 nautische mijlen aan bereik. In ieder geval genoeg om een trans-Atlantische oversteek te maken.

Het schip krijgt een diepgang van maar liefst 12 meter, die door een intrekbare kiel verminderd kan worden naar 6,80 meter. Dit blijft voor de meeste havens echter een veel te diepstekend schip. Waarschijnlijk moeten bezoekers met tenders naar het superjacht gebracht worden. Aan beiden kanten is er op het hoofddek een groot helikopterplatform, alleen hebben de meeste havens geen helikopterplek. Je kunt dus wel van boord, maar bent dan aan wal nog niet direct bij je bestemming. Er is wel ook ruimte voor privé-onderzeeboten aan boord, dus wil je in James Bond stijl naar de haven, dan is dat mogelijk.

Luxe

Wat we overigens wel missen aan boord is de directe link naar luxe. Er zijn geen jacuzzi’s of zwembaden ingetekend op het superjacht en ook wordt er met geen woord gerept over een bioscoop, bar, fitnessruimte of schoonheidssalon. Dit soort extravagante luxeruimtes zijn vrijwel standaard op een superjacht van deze lengte, maar staan niet direct ingetekend op het designplaatje. Wellicht dat de ontwerpers dit open willen laten voor een toekomstige eigenaar, die dan zelf kan nadenken over het interieur en de inrichting.

Motoren

De designer heeft ook maar liefst 8 MTU motoren gepland aan boord in de machinekamer die in het midden van het schip zit. Meestal zitten er maar twee motoren aan boord. De schroefas wordt ook wel erg lang. Of dit daadwerkelijk haalbaar is, vragen wij ons af. Maar dat is een zorg voor later, wanneer het schip daadwerkelijk besteld wordt. En ook dan zal er vast wel een oplossing gevonden worden, want bij dit soort projecten speelt geld geen rol en dan is er opeens heel veel mogelijk.

Interieur

Comfort dient de mens en dus heeft het superjacht maar liefst vier liften, die toegang geven tot acht dekken. Vooral het panoramische uitkijkplatform moet een geweldig zicht van 20 km ver geven over de wijde oceaan. Voor mensen met hoogtevrees is dit dek af te raden, want je kunt ook alle dekken onder je ‘bewonderen’.

Hotel

Meestal heeft een superjacht ruimte voor ongeveer 12 gasten. Op dit manier blijft het een privé aangelegenheid om erop uit te gaan en zijn de kamers enorm groot. De star is echter ontworpen als semi-hotel en daarom kunnen er maar liefst 36 gasten overnachten. Opvallend genoeg heeft de ontwerper daar maar zes vertrekken voor ingetekend. Of hij daadwerkelijk bedoeld dat de gasten met zes personen per kamer slapen, is niet helemaal duidelijk. Dat lijkt namelijk het hele idee van een superdeluxe hotelschip te ondermijnen. Daarmee wordt het superjacht star eerder een hostel, dan een privé semihotel.

Feesten

Het schip kan ook afgehuurd worden voor feesten en partijen, waarbij er ruimte is voor meer dan 200 mensen. Leuk als je een afterparty wil organiseren na de F1 Monaco Grand Prix of het Filmfestival van Cannes, de grootste evenementen van Europa waar superjachten aanleggen. Vijf dekken zijn ingericht als ‘guest area’, voldoende ruimte dus voor verschillende feestjes aan boord.

Technische details superjacht Star

Lengte: 132 meter
Breedte: 22,75 meter
Hoogte: 61,15 meter
Diepgang: 6,80 meter kiel omhoog, 12 meter diepgang kiel uit.
Motor: 8 x MTU
Maximale snelheid: 18 knopen
Gasten: 36 overnachten, 200 dagpassagiers
Kosten: Onbekend

Tessa HeerschopSuperjacht Star is een geweldig concept – maar is het haalbaar?

Reageer