Binnen een uur varen in een grote stad met Sloepdelen

In Coverstory, Openboten by Tessa HeerschopReageer

Onverwachts is er toch nog een mooie nazomer in Nederland en dan gaat het bij veel mensen kriebelen: ze willen wat leuks doen in de zon. Maar hoe ga je een paar uur varen, als je geen boot hebt in Amsterdam, Utrecht of Leiden? Sloepdelen biedt uitkomst en verhuurt tegen een laag tarief boten in grote steden.

Binnen een uur varen in Amsterdam, terwijl je zelf geen boot hebt. Het lijkt gekkenwerk, maar Nautica kwam al snel bij Sloepdelen.nl uit. De boten hadden we eerder in Utrecht zien varen en het gerucht ging dat de sloepen ook inAmsterdam beschikbaar waren, dus tijd om zelf aan boord te stappen.

Groepen

Deze nieuwe verhuurder heeft een groot aantal hufterproof sloepen die geschikt zijn voor groepen tot 12 personen. De IT-ers op kantoor beginnen wat pips te zien van het computerlicht en de stagiairs kennen de stad alleen nog vanaf de wal, dus we gaan met 11 man op weg naar de aanlegplek van de sloep aan de Nassaukade 69. Sloepdelen heeft 20 boten in Amsterdam, vandaar dat er vrijwel altijd eentje beschikbaar is.

Kade

De boot ligt startklaar en een aardige jongen legt ons een paar basisprincipes uit. Die hebben wij uiteraard niet nodig, maar het is goed om te weten dat er iemand aanwezig is bij de steiger. Hij vertelt dat de beroepsvaart voorrang heeft, de aangewezen schipper nuchter moet blijven en dat je altijd stuurboord moet varen. Je hebt geen vaarbewijs nodig voor deze sloep en als snel blijkt dat zelfs stadsjongens zonder vaarervaring gemakkelijk de sloepmanoeuvreren in de Amsterdamse grachten.

Geen catering, wel te eten

Voordeel van de kale sloep is dat je zelf mag varen én dat je geen catering hoeft af te nemen. Een salonboot huren kost je vaak handen vol geld aan personeelskosten en hapjes en drankjes en zo’n boot is meer geschikt voor een huwelijksfeest of andere tocht die je lang van te voren plant. Op deze boot kunnen we zelf hapjes en drankjes meenemen en dat maakt dat je het gevoel krijgt in je eigen sloep te varen. Op het tafeltje in het midden stallen we de toastjes uit, waar iedereen gemakkelijk bij kan.

Elektrisch varen

De boot vaart makkelijk en heeft een prima draaicirkel, genoeg vermogen en remt voldoende af wanneer je wil aanmeren. De boot is niet fluisterstil, maar dat valt nauwelijks op in het drukke Amsterdam. Wij varen binnen vijf minuten naar de Prinsengracht, maar vandaag bezoeken we ook de Amstel en andere delen van de stad. Je mag alleen ’t IJ niet op met de boten, voor je eigen veiligheid. De stad is prachtig vanaf de grachten en voor onze collega’s aan boord die niet zo vaak op het water zijn, is dit een eyeopener. Dit willen ze wel vaker meemaken.

Huren

Sloepdelen hanteert redelijke tarieven. Een uurtje varen kost €55 per uur in Amsterdam, €50 in Utrecht en €45 in Leiden. Voor huurders die wat vaker willen gaan varen is het premium lidmaatschap een aanrader. Hiermee krijgen leden voorrang voor de huur bij festivals en drukke events. En natuurlijk zitten er gereduceerde tarieven op de verhuur van de sloep aanvast.

Amsterdam Light Festival

De sloepen van Sloepdelen zijn het hele jaar te huur en dat komt goed uit, want van 27 november t/m 18 januari is het Amsterdam Light Festival. De grachten worden verlicht en speciaal voor dit lichtfeest worden diverse kunstwerken geplaatst die vooral goed zichtbaar zijn vanaf het water. Sloepdelen heeft aangekondigd met een speciale actie te komen tijdens dit festival, dus houd de site in de gaten. Tot die tijd is het vooral wachten op lekker weer, want met een zonnetje varen in het rustige naseizoen is heerlijk.

Sloep reserveren

Wie ook een keer wil varen met een sloep in Amsterdam, Utrecht of Leiden kan dat gemakkelijk doen via de site vanSloepdelen. Je reserveert, gaat naar de boot en start de sloep door een speciaal servicenummer te bellen. Na afloop van het varen leg je de sloep terug, belt het nummer wederom en klaar is Kees. Makkelijker kan eigenlijk niet. Dus blijf niet met lekker weer binnen zitten, maar ga net als Nautica het water op!

 

Tessa HeerschopBinnen een uur varen in een grote stad met Sloepdelen

Reageer