Komt er wel of geen superjacht van 1 miljard dollar?

In Coverstory, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

Impressie van de Triple Deuce

Impressie van de Triple Deuce

Het gonst van de geruchten in botenland dat er een superjacht van maar liefst 1 miljard dollar gebouwd gaat worden in Europa. Wellicht zelfs in Nederland. Maar wat is er waar van deze absurde speculaties?

Het superjacht van 1 miljard dollar zou 222 meter lang worden en krijgt de werknaam ‘Triple Deuce’. Superyachttimes was de eerste die erover berichtte en de geruchten hoorde van makelaar 4Yacht uit Florida, waarna ook de Vaarkrant inging op de geruchten en meldt : ‘Binnen waarschijnlijk een half jaar wordt duidelijk of het verhaal een gerucht is of dat ‘Triple Deuce’ inderdaad gebouwd gaat worden.’ Nautica zocht de haalbaarheid vast uit.

Wie heeft de langste?

Op dit moment is superjacht Azzam met 180 meter het langste privé superjacht ter wereld. Alleen cruiseschepen zijn langer en vervoeren meer passagiers dan dit megajacht. Oasis of the Seas is het langste cruiseschip ter wereld en meet 362 meter. In principe is er dus van alles mogelijk qua lengte en zou een schip van 222 meter, dat 42 meter langer is dan het huidige langste superjacht ter wereld, best mogelijk zijn.

Niet praktisch

Maar waarom bouwen al die miljardairs dan geen superlang superjacht? De reden is dat je met je megajacht maar moeilijk in een haven kunt komen. Cruiseschepen meren nu noodgedwongen vaak ver buiten hoofdsteden af, omdat de havens geen steigers hebben die zo’n lang schip aankunnen. Sommige kleinere steden verbieden het zelfs om langer dan een paar uur voor de kust te liggen, omdat ze vinden dat de cruisemonsters aan horizonvervuiling doen. Het zou dus jammer zijn als je met je superjacht nergens aan de cote d’azur kunt aanmeren of je schip kunt showen, omdat het te lang is. Natuurlijk zullen de autoriteiten een uitzondering maken voor het langste superjacht ter wereld en geld koopt heel veel vergunningen. Maar toch is het niet handig om zo’n groot schip in bezit te hebben, dat voor onderhoud bijvoorbeeld ook maar bij een handjevol werven ter wereld terecht kan.

In de haven van Monaco is slechts ruimte voor superjachten tot 100 meter

In de haven van Monaco is slechts ruimte voor superjachten tot 100 meter

Kosten

Het nieuwe superjacht zou 1 miljard dollar gaan kosten. Dat is nogal wat geld voor een bootje. Daarnaast moet je niet vergeten dat je enorme onderhoudskosten krijgt, brandstofverbruik en personeelskosten. Een beetje superjacht wordt aangeboden voor charter, maar wie kan er een paar miljoen euro opbrengen voor een weekje varen? Wie dit schip koopt moet echt genoeg geld op de rekening hebben staan, want je verliest er meer geld mee dan wanneer je direct 100-dollarbriefjes in het water gaat strooien.

Details Triple Deuce

Als het waar is dat Triple Deuce toch gebouwd gaat worden, dan moeten we uitgaan van de geruchten. Volgens die ‘bronnen’ zou het schip 222 meter lang worden. De bouw zou al in oktober gestart zijn op een geheime locatie en het superjacht wordt opgeleverd in de lente van 2018.

Aan boord kunnen 36 gasten overnachten, maar het draait natuurlijk allemaal om de eigenaar. Die heeft een geweldige VIP-ruimte met twee salons, een privé helikopterlandplaats en een eigen lift. Daarnaast kan de eigenaar sporten in zijn eigen gym en zaken doen in de kantoorruimte. Eten doet hij het liefste in zijn privé restaurant met eigen personeel.

De helikoptercrew aan boord van een superjacht

De helikoptercrew aan boord van een superjacht

De gasten overnachten in vier VIP ruimtes of één van de 12 gastenvertrekken. Alle gasten mogen gebruik maken van de twee zwembaden aan boord, de vele jacuzzi’s, de spa faciliteiten inclusief de fulltime masseuse (want happy end?), een kapper en schoonheidsspecialiste en eten in het restaurant.

Aan boord passen tussen de 90 en 100 man personeel, dus welke luxe je ook wil, een professional kan zo ingevlogen worden. Last van je rug? Daar komt de fysiotherapeut. Een keertje duiken? Gelukkig is er een PADI-duikinstructeur. De kinderen worden vermaakt door de nanny, de veiligheid in de gaten gehouden door de bodyguards en een professioneel team van kamermeisjes die ervaring hebben opgedaan in een vijfsterrenhotel houden het schip spik en span.

Wie wordt de bouwer?

Wanneer het superjacht Triple Deuce daadwerkelijk gebouwd wordt, dan is de vraag natuurlijk welke werf de opdracht krijgt. Naar alle waarschijnlijkheid zal het schip in Europa gebouwd worden, aangezien alleen hier de kennis ligt. De landen in de strijd voor deze megaopdracht zijn dan Duitsland, Italië en Nederland. In Duitsland zouden Lürssen Yachts, Abeking & Rasmussen (A&R) en Blohm+Voss het superjacht kunnen bouwen, in Italië kunnen de grote werf CRM en Fincantieri Yachts de opdracht aan.

In Nederland kennen we een aantal grote superjachtbouwers, maar slechts een handjevol bouwt boven de 100 meter. Oceanco maakt kans op de order, maar ook Feadship. Daarnaast is het mogelijk dat vanwege de lengte de opdrachtgever uitwijkt naar een scheepswerf van het klassieke soort en hen vraagt voor het eerst een superjacht te bouwen. Dan zou hij kunnen kijken naar Damen of IHC Merwede. Maar dit is, net als het hele superjacht, speculatie.

Superjacht bij Nederlandse werf Oceanco

Superjacht bij Nederlandse werf Oceanco

Haalbaarheid

Geld maakt alles mogelijk in deze wereld en dus zou het best zo kunnen zijn dat dit superjacht daadwerkelijk gebouwd wordt. Er zijn miljardairs die het geld ervoor hebben, er zijn werven die het schip kunnen bouwen en er zijn havens die haar kunnen ontvangen. Wij blijven de geruchten in twijfel trekken en zeggen: Eerst zien dan geloven. Maar we sluiten niets uit. Wellicht vaart er in de lente van 2018 wel daadwerkelijk een varend paleis rond. Dan maar hopen dat ze naar Nederland komt en we wellicht even aan boord kunnen kijken. Want we zijn natuurlijk wel erg nieuwsgierig naar dit megaproject.

Heeft u meer nieuws van achter de schermen over superjachten? Mail onze redactie.

Technische details Triple Deuce

triple deuce

Lengte 222 meter

Breedte 24,9 meter

Diepgang 4,8 meter

Gasten: 36

Hutten: Minstens 17

Personeel: 90 tot 100

Snelheid: 30 knopen

Tessa HeerschopKomt er wel of geen superjacht van 1 miljard dollar?

Reageer